Lekker frunniken

Jeroen Meus is de bekendste tv-kok van België (Dagelijkse kost, Plat préféré) en kookt in zijn restaurant Luzine, in een oude conservenfabriek in Leuven.Jean Beddington is met haar restaurant Beddington's aan de Utrechtsedwarsstraat al jaren de darling van culinair Amsterdam. Om de beurt een recept van een van hen, dat we uitgebreid met ze bespreken.

Lekker gemakkelijk, Jean!

Ja, omdat je het met de kerstdagen al zo druk hebt gehad met al dat gebraad en met mensen over de vloer en met veel eten. Dit is een lekkere frisse salade voor na de Kerst. Gedachten op nul en even lekker pulken. En het is licht, dus je gaat met een fris en fijn gevoel het nieuwe jaar in.


En de mayonaise maken we niet zelf?

Nee, die halen we gewoon uit een potje. Je moet wel goeie mayonaise nemen. Ik gebruik thuis altijd die van Hellmann's, die is zacht van smaak. Krab met mayonaise en avocado is een geweldige combinatie. De avocado moet wel precies goed zijn. Tegenwoordig verkopen ze 'eetrijpe' avocado's: die moet je hebben. Vroeger kon je nog wel eens zo'n keihard exemplaar treffen, of eentje die juist overrijp was en helemaal zwart. Maar hij moet echt precies goed zijn, dan geeft hij het juiste mondgevoel: zacht en zalverig. Ik denk dat avocado vanwege dat mondgevoel ook zo lekker is. Hoewel ik ook wel eens avocado-ijs heb gemaakt en dat smaakte ook heerlijk.


Waarom combineert avocado zo goed met schaal- en schelpdieren?

Het is dat ziltig-zoetige. Het zilt van de krab en het zoete van de avocado. Je kunt het ook met garnaaltjes serveren of met kreeft, maar ik vind het heel lekker met krab; krab is verfijnder dan kreeft. Zeker nu, het is een heel goed krabseizoen. Je kunt gekookte krabbenpoten kant en klaar kopen bij de visboer, maar zelf koken is nog lekkerder. En heel gemakkelijk: pan water opzetten, zeezout erin, krabbenpootjes erbij en 4 minuten koken. Eruit halen en laten afkoelen. Wel even opletten dat je een haankrab koopt, een mannetjeskrab. Het is bij krabben heel gemakkelijk te zien of je een haan of een hen hebt. Je legt hem op zijn rug en kijkt naar de buik. De buik van de vrouw heeft een rond flapje en de man heeft een lang, dun dingetje - een pik.


En kun je ook een blikje nemen? Of zeg ik nu iets heel raars?

Het mag, maar je moet absoluut king crab hebben en die is in blik erg duur. En het is zo leuk om lekker in die pootjes te frunniken en te peuteren. Dat is rustgevend.


Die salade, waar lijkt die op?

Op guacamole. Met de avocado erbij heb je hier alle ingrediënten voor guacamole. Het is alleen niet fijngemalen. En er zit geen knoflook bij.


Ik dacht: misschien doet ze iets met oliebollen. Het is 30 december.

Oliebollen zijn heel Nederlands hè. Als je ze één keer per jaar eet, weet je daarna ook meteen weer waarom je ze maar één keer per jaar eet. Ik vind ze best lekker als ze net vers zijn, maar het blijft een enorme homp. Champagne, daar ben ik wel dol op. We hadden vroeger altijd champagne in huis. Als je een heel mooi cijfer had gehaald, of je was jarig, dan ging de champagne open. Maar oliebollen: nee.


Tekst: Wilma de Rek


Foto: Studio Geel


Ingrediënten:


2 eetrijpe avocado's


sap van 1 limoen


wat zout


1 kilo grote krabbenpoten (Noordzee), gekookt


1 eetlepel mayonaise


Voor de salade:


10 cherrytomaatjes, in kwarten gesneden


¿ verse rode chilipeper, fijn gehakt


¿ theelepel fijngehakte koriander


sap van 1 limoen


1 eetlepel olijfolie


zwarte peper en zout


Versiering:


blaadjes koriander en limoenkers


1


Maak de krabbenpoten stuk met een hamer (maar sla niet te hard). Haal het vlees eruit.


2


Meng het krabvlees met de mayonaise en verdeel in vier porties.


3


Snijd het avocadovlees in kleine blokjes. Breng op smaak met limoensap en zout.


4


Vorm van het kleingesneden avocadovlees een blokje (gebruik een ijzeren vorm of een bakje) en snijd in vier vierkante stukken.


5


Meng de cherrytomaten met de overige ingrediënten en breng op smaak met peper en zout.


6


Maak op zoals op de foto.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden