Lekkende olie oorzaak brand op veerboot

Een lekkende olieleiding heeft zaterdagavond brand veroorzaakt op een veerboot op de Westerschelde. Het schip was onderweg van het Britse Sheerness naar Vlissingen en was in het zicht van de haven....

Van onze verslaggever

ROTTERDAM

Volgens de politie in Zeeland had al voordat de brand uitbrak een van de twee motoren van het schip het begeven. 'De kapitein vroeg om assistentie van sleepboten om de haven binnen te komen', aldus de woordvoerder. Hij weet niet wat de oorzaak is van het uitvallen van een motor en of er een verband bestaat met de brand.

De scheepvaartinspectie en de politie zijn zondag begonnen met een onderzoek. Loco-burgemeester De Haas van Vlissingen, verantwoordelijk voor de reddingsoperatie, heeft al 'de stellige indruk' dat er geen opzet in het spel is.

De olie uit de gesprongen leiding was lauw en kwam op de motor terecht. Het incident deed zich voor rond acht uur zaterdagavond. Een reddingboot uit Breskens was het eerst ter plekke om passagiers van boord te halen. In totaal waren er 134 mensen aan boord. Het betrof 87 passagiers en 47 bemanningsleden. Toen de brandweer uit Vlissingen arriveerde, had de bemanning van de Euromagique het vuur al voor een groot deel gedoofd.

De veerboot Euromagique van de rederij Eurolink ligt sinds zaterdagavond bij de terminal van het bedrijf in de haven van Vlissingen. De passagiers en de bemanning hebben de nacht van zaterdag op zondag doorgebracht in hotels en pensions in de stad.

Volgens de Haas zijn de personenauto's en vrachtwagens zondagochtend van boord gehaald. Dat kon niet eerder, omdat de stroom op het schip door de brand was uitgevallen. 'Er moest eerst een noodaggregaat komen.'

Eurolink vaart twee keer per dag tussen Vlissingen en Sheerness. Eurolink is pas enkele maanden geleden begonnen met de passagiersdienst.

Moedermaatschappij The Mersey Docks and Harbour Company in Liverpool sprong hiermee in het gat dat een jaar eerder ontstond na het opheffen van de Olau-line, die op hetzelfde traject voer.

Voor de nieuwe passagiersdienst kocht Mersey Docks twee Griekse schepen en liet die ombouwen. Eurolink heeft overigens al vanaf het begin te kampen met tegenslag. Zo ging de passagiersdienst later van start door een staking op de scheepswerf in Griekenland waar de twee schepen werden verbouwd.

Enkele dagen nadat de lijn van start ging, had de Euromagique vlak voor de afvaart vanuit Vlissingen motorpech. Het schip voer die avond later uit, met alleen vrachtwagens aan boord. Voor de passagiers die voor de overtocht hadden geboekt, zocht Eurolink een alternatief.

Passagiers voor de lijndienst Vlissingen-Sheerness zijn overgenomen door Sallyline, die een veer onderhoudt tussen Oostende en Ramsgate.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.