Lekkende Franse kolonel weer vrij

Een Franse gendarme-kolonel die in Kosovo diende, zou papieren hebben laten uitlekken waaruit blijkt dat het Franse KFOR-contingent niets moet hebben van landgenoot Bernard Kouchner....

Van onze correspondent

Begin maart drukte het satirische weekblad Le Canard Enchaîné het facsimile af van een geheime telex van de Franse generaal Le Mière, gericht aan het legerhoofdkwartier in Parijs. De boodschap beschreef de situatie in het kruitvat Mitrovica, plus Le Mières weergave van de opvatting van Bernard Kouchner. 'Hij verdedigde zijn favoriete stelling, en wilde absoluut aanwijzingen hebben voor de schuld van de Serviërs aan de gebeurtenissen.'

De Franse militairen hadden zich bij de Albanese bevolking in Mitrovica al eerder weinig populair gemaakt. Nadat twee Franse soldaten tijdens een van de opstootjes aan de brug gewond waren geraakt, hadden collega's veertig Albanezen opgepakt. Ze werden dagenlang vastgehouden en ondervraagd in buitengewoon onaangename omstandigheden.

Meer in het algemeen kleeft het Franse leger de naam aan pro-Servisch te zijn. De Amerikaanse krant International Herald Tribune berichtte onlangs dat de Fransen in Mitrovica provocaties van Serviërs aan de brug weinig voortvarend aanpakten.

De klokkenluidende kolonel, Jean-Michel Méchain, is niet alleen kolonel, maar ook gendarme. Bij de landmacht is de gendarmerie niet populair. Méchain werd half februari teruggeroepen naar Parijs. Hij had in Kosovo een Franse generaal terechtgewezen, die zich had laten ontvallen 'dat we indien nodig in Mitrovica de slag om Algiers nog eens overdoen'. Méchain stond op het punt te worden benoemd tot rechterhand van Bernard Kouchner.

De kolonel, terug in Parijs, merkte vorige week dat hij werd gevolgd door acht leden van de militaire inlichtingendienst DPSD. Hij draaide zich om en kreeg een trap in zijn kruis. Daarop ontstond een vechtpartij, waarna de misdaadbrigade twee agenten in burger inrekende. De kolonel diende een klacht in.

Vrijdag werd de kolonel gearresteerd. Maandag verhuisde hij naar de Santé-gevangenis, en nam de contra-spionagedienst DST het heft in handen. Hij is beschuldigd van het verspreiden van geheime documenten, waarop in Frankrijk maximaal zeven jaar gevangenisstraf en 700 duizend franc boete (230 duizend gulden) staat. Gistermiddag kwam hij op vrije voeten, op voorwaarde dat hij Frankrijk niet verlaat en geen woord wisselt met journalisten van Le Canard Enchaîné. Minister van Defensie Richard zei dat de kolonel 'blijk had gegeven van een zekere geëxalteerdheid'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden