Lekkend dak

DE FISCALE waarde van een woning wordt periodiek vastgesteld. Huiseigenaar en bewoner mogen daartegen bezwaar maken. Zo nodig kan het oordeel van de rechter worden gevraagd....

Om je gelijk te krijgen moet je wel over doorzettingsvermogen beschikken, merkte een inwoner van Pijnacker. Op de peildatum voor de woningtaxatie was het dak van zijn huis niet in orde. Bovendien was het huis nog niet geheel afgebouwd. Moest de taxateur daar rekening mee houden?

De gemeente vond van niet. Het huis was onder garantie van de aannemer gebouwd, stelde de gemeente. De eigenaar kon dus van de aannemer eisen dat deze het dak repareerde. Daarom mocht het gebrek worden genegeerd.

Opmerkelijk standpunt. Het stond immers wel vast dat het dak in het ongerede was. Een eventuele koper zou bij de koopsom rekening houden met de reparatie. De aannemer kon dan wel worden aangesproken, maar iedere koper weet dat tussen gelijk hebben en gelijk krijgen verschil zit. Bovendien was door de rechter al eerder beslist dat bij de taxatie rekening gehouden moet worden met het feit dat het huis niet was afgebouwd.

De huiseigenaar uit Pijnacker stond zijn mannetje en stapte naar de rechter. Maar de belastingrechter in Den Haag wees zijn klachten af. De woningbezitter zocht het hogerop bij de Hoge Raad. De hoogste rechter gaf hem gelijk. De taxateur had rekening moeten houden met het lekkende dak en met het feit dat het huis niet afgebouwd was.

Vanzelfsprekend, zou je zeggen. De wet eist nu eenmaal een taxatie naar de waarde die een koper zou willen betalen. Een koper zou de gebreken aan de woning in zijn koopsom verdisconteren. Toch moest deze huiseigenaar nogal wat moeite doen om zijn gelijk te halen. Gelukkig dat de belastingbetaler in ons land kan procederen zonder een dure advocaat in te schakelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.