Lekke waterleiding oorzaak dijkbreuk

De dijkverzakking in Stein is veroorzaakt door een lekke waterleiding die onder het Julianakanaal en de dijk doorloopt, zo bleek donderdagmiddag....

Daarmee kende de 'watercrisis' in Stein gisteren een onverwachte en bizarre afloop. Rijkswaterstaat bleek bijna 48 uur te hebben gezocht naar een gat in de dijk dat er niet was. Personeel stuitte op de waterleiding bij voorbereidingswerkzaamheden om een damwand in de dijk te slaan.

Eerder hadden twee kleistortingen geen soelaas geboden. Toen uit voorzorg de waterleiding werd afgesloten, bleek dat ook de waterstroom door de dijk tot stilstand kwam.

Rijkswaterstaat had een dubbel gevoel bij die ontdekking. 'We zijn blij dat de oorzaak gevonden is', zei een woordvoerder. 'Maar we schamen ons er ook een beetje voor dat we daar niet eerder achter zijn gekomen.'

Het was wel bekend dat onder kanaal en dijk een zeventig jaar oude waterleiding liep. Maar Rijkswaterstaat ging ervan uit dat die pijp iets noordelijker lag. Volgens de woordvoerder zou de 'bebording' op de verkeerde plaats hebben gestaan.

Waterleidingbedrijf WML waste zijn handen in onschuld. Er was volgens het bedrijf geen enkele aanleiding om al eerder te bevroeden dat de leiding oorzaak van de lekkende dijk was. 'De leiding ligt op 2,70 meter diepte, terwijl de dijk op grotere hoogte is gaan schuiven', aldus een woordvoerder. Volgens WML is zelfs niet zeker of de lekkende waterleiding de oorzaak van de dijkverzakking is geweest. Het bedrijf wil daarom ook nog geen aansprakelijkheid erkennen.

Burgemeester Meijer vermeed te spreken van een blunder of miscommunicatie. Volgens hem is de waterleiding meters verwijderd van de plek waar het water uit de dijk liep. 'Het verband ligt zo ver weg van de normale logica', aldus Meijer. Hij was vooral blij dat de oorzaak gevonden was, en dat de bewoners naar huis konden.

Bij de evacués heerste eveneens een dubbel gevoel: blijdschap, maar ook verbazing en irritatie dat de lekkende waterleiding zo laat pas is ontdekt.

Volgens burgemeester Meijer kunnen schadeclaims worden ingediend bij de gemeente. Wie uiteindelijk verantwoordelijk is voor de schade, is echter onduidelijk. Ook bedrijven en tientallen schippers die niet door het kanaal konden varen, hebben schade geleden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden