Lekkages, belletjes, brandjes en noodstops

Van de zeven atoomcentrales in België zijn Doel3 en Tihange2, niet eens de oudste kernreactoren in het land, de meest problematische. Tijdens een inspectie in 2012 werden scheurtjes ontdekt in het reactorvat van de derde reactor in Doel, die uit 1982 stamt. Eenzelfde dikstalen vat zit in de tweede reactor in Tihange, ook uit 1982. Beide vaten werden destijds geleverd door de Nederlandse RDM-werf. In het gebruikte metaal zitten microscopische belletjes waterstofgas die de constructie in een noodgeval te bros zouden kunnen maken.

null Beeld anp
Beeld anp

Na onderzoek werden de reactoren weer in bedrijf gesteld, maar in 2014 ontstond weer twijfel aan metingen in het onderzoek. De centrales werden opnieuw stilgelegd en de analyses overgedaan. In november 2015 besloot de kernenergiedienst FANC alsnog dat de centrales veilig herstart konden worden. Dat gebeurde, maar op kerstnacht werd Doel3 opnieuw stilgelegd, ditmaal vanwege een lekkende lasnaad in het niet-nucleaire deel van de centrale.

Het gehannes rond de twee 'scheurtjesreactoren' frustreert de laatste jaren vooral uitvoering van het Belgische parlementsbesluit uit 2003 om op termijn van kernenergie af te stappen. Volgens dat besluit moesten Doel1, Doel2 en Tilhange1 in de loop van 2015 dicht, maar vanwege vrees voor een winters stroomtekort in een niet volledig betrouwbaar productiepark is dat na veel politiek gekrakeel eind november alsnog naar 2025 verschoven.

De kernenergiesector ligt daarmee momenteel onder het vergrootglas en laat ook een pijnlijke stroom incidenten zien, van lekkages tot kleine brandjes en noodstops. De meeste daarvan zijn naar internationale nucleaire maatstaven hooguit incidenten. De stroomproductie ligt er stil door, maar de veiligheid is niet in het geding.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Scheurtjesreactoren, hoe lang nog?

Bewoners en bestuurders in grensregio's van Limburg, Brabant en Zeeland maken zich steeds meer zorgen over de veiligheid van de Belgische kerncentrales in Doel en Tihange. Na het zoveelste incident - afgelopen zaterdag werd in Doel reactor 1 stilgelegd, amper drie dagen nadat die opnieuw was opgestart - roepen burgemeesters in West-Brabant milieuminister Melanie Schultz van Haegen op om in overleg te treden met haar Belgische collega. Lees hier de reportage.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden