Leki versus Leki

De mens is geboren met twee benen, maar dat is niet genoeg. Daarom liep Mozes met een staf, en gebruiken de oude herders in de alpen wilgentenen....

Herders zie je steeds minder in de alpen, bergwandelaars des te meer. Ook zij hebben niet genoeg aan twee benen, en zelfs niet aan wilgentenen. Dus bewegen moderne wandelaars zich voort met skistokken. Eigenlijk zijn het helemaal geen skistokken, maar in twee of drie delen inschuifbare wandelstokken. Telescopisch, heet dat.

Liep je een paar jaar geleden als wandelaar-beneden-de-sneeuwgrens nog voor gek met je stokken, zie nu nog maar eens weg te komen zonder. En altijd weer hetzelfde argument. Bergwandelen sloopt de knieën. Die krijgen bij elke stap een opdonder. Wandelskistokken zouden die klappen met wel 20 procent verminderen.

Waar dat getal vandaan komt is onduidelijk. Maar overal, van de alpen tot de Andes en de Himalaya, gonst het magische cijfer door de dalen: 20 procent.

En dat terwijl het 'vaak gelul' is, zegt Louis Verreijen, die recht van spreken heeft omdat hij de stokken van marktleider Leki importeert. Jawel, volgens diverse onderzoeken vermindert stokgebruik de kans op een kapotte meniscus. Maar dan moet je wel alles volgens het boekje doen. Lange stokken voor de afdaling, korte voor de klim - je zou bijna permanent een ergonoom aan je zijde nodig hebben.

'Misschien, als je alles goed afstelt, de juiste schoenen draagt, de juiste rugzak, de juiste loophouding aanneemt, misschien dat het dan ooit een keer 20 procent zal schelen. Maar trekt u zich daar niets van aan. Koop geen skistokken voor je knieën. Koop ze hooguit voor de veiligheid.'

Verreijen kan zich de opmerking permitteren: de opmars van de telescoopstok is toch onstuitbaar. Adverteren is nauwelijks nodig, 'die stokken verkopen toch wel'.

Bij het outdoorcentrum Zwerfkei in Woerden verkochten ze vorig jaar dubbel zoveel wandelskistokken als in 1997. De verkopers daar constateren dat de stok onderhand tot de standaarduitrusting van de bergwandelaar behoort.

De hausse begon een jaar of vier geleden, en is met name een kwestie van mode. Net zoals 'iedereen ineens zware bergschoenen van de merken Meindl en Lowa moet hebben' (Verreijen), moet iedereen nu ook ineens skistokken hebben.

Gelukkig voor hem zijn de Leki's favoriet. Andere merken maken ook stokken - Gipron, VauDe, Schwarz, Komperdell, Gabel -, maar daar scoor je nauwelijks mee in de bergen. Leki zal en moet het zijn, zeggen kenners.

Klimgod Reinhold Messner zweert erbij - hij besteeg alle bergen hoger dan achtduizend meter en vergat nooit zijn Leki's mee te nemen. Idem bij alpine grootheden als Peter Habeler en Hans Kammerlander.

Geroemd worden het vrijwel onbreekbare soort aluminium. Bovendien schijnen de ontwerpers heel goed te hebben nagedacht over de punt van de stok, hebben de Leki's anti-zweethandvatten die naar wens schuin kunnen staan om de pols recht te houden bij het afdalen, ontwikkelde het bedrijf speciale mechaniekjes om een camera op de stok te schroeven, en maken ze er zelfs stokken voor inline-skaters. Kortom: Leki is het verst in wandelskistokkentechnologie.

Gipron-stokken doen het ook goed, zeggen anderen. Ze zijn een stuk goedkoper. En wie voor Leki kiest, moet oppassen. Er zijn namelijk twee Leki's. De broers die ooit eendrachtig het stokkenbedrijf begonnen, hebben ruzie gekregen en zijn uit elkaar gegaan. Klaus Leki woont in Duitsland en maakt Leki-stokken. Reiner Leki woont in Zwitserland en maakt ook Leki-stokken, maar daar zet hij Lekisport op.

De Duitse stokken zijn het best, vinden kenners. En wat de keus eenvoudig maakt: de Zwitserse stokken zijn niet te koop in de grote Nederlandse bergsportwinkels. Maar je weet nooit wat je tegenkomt in Zermatt, Chamonix of Kathmandu.

Toine Heijmans

Leki op Internet:

www.leki.de,

Nederlandse importeur van Leki: Elka, 079-331.78.97,

Zwerfkei: 0348-42.16.48.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden