Lek in dialysemachines kan leiden tot HIV-besmetting

Nierpatiënten kunnen besmet raken met HIV of hepatitis door defecte nierdialyseapparatuur. Bij vijf Nederlandse dialysecentra zijn lekken geconstateerd in bloedscheidingsfilters die worden gebruikt in de dialyseapparatuur voor nierpatiënten...

Van onze verslaggeefster Pay-Uun Hiu

Begin september maakte de Nederlandse importeur Cablon Medical bekend dat sprake is van 'terugkerende problemen' met filters van de Portugese fabrikant Pronefro. Deze problemen spelen al sinds mei 2004, maar aanvankelijk werden deze door Cablon afgedaan als incidenten.

Bij dialyse wordt via een kunstnier het bloed gezuiverd. Onderdelen van het dialyseapparaat die met bloed van de patiënt in aanraking komen, worden na gebruik vervangen.

Door een lek in het filter kunnen er echter bloedresten in het apparaat terechtkomen, die bij een volgende patiënt tot besmetting met bijvoorbeeld hepatitis of HIV kunnen leiden.

Direct nadat bekend was geworden dat er ondeugdelijke filters waren gebruikt, zijn deze uit de roulatie genomen en zijn patiënten van de vijf betrokken dialysecentra (in Arnhem, Enschede, Doetinchem en twee in Utrecht) geïnformeerd en getest op mogelijke virussen. Er zijn geen besmettingen geconstateerd, zegt directeur Gerard Boekhoff van de Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN), maar de testen moeten nog herhaald worden omdat sommige ziekten zich pas in een later stadium manifesteren.

Hoewel er in eerste instantie adequaat is opgetreden door de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de dialysecentra, is het risico op ondeugdelijke filters nog niet helemaal geweken. Het is vooralsnog onduidelijk van welk bedrijf Pronefro de filters, of de onderdelen hiervoor, heeft betrokken. Dat betekent dat deze filters mogelijk ook wereldwijd aan andere fabrikanten zijn geleverd en langs die weg toch bij een van de 52 dialysecentra in Nederland zijn terechtgekomen.

Volgens de technici van Pronefro passen de filters maar op één bepaalde machine, die in Nederland alleen in de vijf dialysecentra wordt gebruikt. Maar de Portugese fabrikant wil de naam van zijn leverancier niet prijsgeven en daardoor staat de Nederlandse Inspectie machteloos. 'Het is mogelijk dat er lekke filters circuleren', zegt de woordvoerster van de Inspectie. 'We kunnen de Europese overheden aanspreken, maar onze bevoegdheden houden aan de grens op. Het is een internationaal probleem.'

'De kans op besmetting is klein', zegt Boekhoff, 'maar niet nul. En bij een therapie als deze moet je alles doen om het risico tot nul te reduceren.' Er zijn in de betreffende machines extra filters geplaatst, maar het effectiefst zou zijn om één machine te reserveren voor patiënten van wie bekend is dat ze een virus hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden