Leipzig dan maar?

Thomas van der Kolk

De E3 viel dit jaar toch wat tegen. Dat roept de vraag op of we er volgend jaar nog wel naar moeten uitkijken. Laten we hopen dat die andere grote gamesbeurs, de Games Convention in het Duitse Leipzig, ons wel kan bekoren.

Dat de E3 niet meer is wat het geweest is wisten we. Sinds vorig jaar is de grootste gamesbeurs ter wereld kleinschaliger van opzet en kunnen alleen 'echte' journalisten er nog komen, doordat de toegangseisen zijn verscherpt. Je hebt nu een uitnodiging nodig, dus de meeste bloggers kunnen het wel schudden. Dat alles op aandringen van een aantal grote namen uit de games-industrie, zoals Microsoft, Sony en EA.

Reikhalzend
Ondanks deze negatieve veranderingen werd er in 2007 en 2008 nog reikhalzend naar de E3 uitgekeken. Er zouden immers nog steeds talloze nieuwe games worden aangekondigd, veel screens en trailers worden getoond en wellicht ook nieuwe hardware. Vorig jaar was na afloop echter wel duidelijk dat de E3 niet meer is wat het geweest is, maar de afgelopen editie spande wat dat betreft de kroon.

De E3 2008 was grotendeels een teleurstelling. Waar waren de grote titels? Waar waren de grote verassingen? Waar was de echt vernieuwende hardware? Natuurlijk, een aantal ontwikkelaars wisten aangenaam te verrassen, maar zij waren op een hand te tellen. Nintendo zet volop in op leuke spelletjes voor de hele familie, maar de echte fans moeten zich in elk geval tot aan de kerst maar vermaken met Super Smash Brothers Brawl. Ook Microsoft lijkt langzaam maar zeker de 'cashual' kant op te schuiven. Alleen Sony blijft de hardcore gamer trouw, maar wist dit jaar toch niet met voldoende knallers te komen om de console-strijd duidelijk te winnen.

Games Convention
Het lijkt erop dat de E3 op sterven na dood is voor mensen die vanaf hun jeugd fanatiek hebben gegamed. Het evenement zal zich vanaf nu wellicht vooral op de cashual gamer richten. Maar geen nood: ik zie hier kansen voor de Games Convention in Leipzig, de grootste gamesbeurs van Europa. Dit evenement kan zich ontpoppen tot DE jaarlijkse happening voor de hardcore gamer. Laten we hopen dat de organisatie die kans grijpt en zich niet te veel laat paaien door de grote namen in de industrie.

Over een klein maandje is het zover. Ik kijk er in elk geval reikhalzend naar uit.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden