Leidt samen lunchen tot betere werkprestaties?

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: werknemers die gezamenlijk lunchen, presteren beter.

Ronald Veldhuizen
null Beeld anp
Beeld anp

Meer, meer, meer. Dat is wat managers van hun werknemers willen. Gelukkig zijn er simpele trucs om dat voor elkaar te krijgen. Bijvoorbeeld: zorg ervoor dat collega's tijdens de lunch samen eten in plaats van achter hun bureau, meldt nrc.nl afgelopen week. Daarvan gaan ze beter samenwerken en presteren.

Managementadviezen doen het altijd goed, ongeacht het waarheidsgehalte ervan. Klopt deze eigenlijk wel?

NRC baseert zich voor deze tip op een recente, wetenschappelijke studie van Kevin Kniffin. De gedragsonderzoeker van Cornell University onderzocht hoe de eetpraktijken bij dertien brandweerkazernes samenhangen met de prestaties van diens brandweerlieden. En jawel: waar men samen het brood breekt, presteert de groep beter.

Dat is fijn, maar uit dat resultaat valt niet meteen de conclusie te trekken dat werknemers die altijd al apart lunchten, daadwerkelijk beter gaan presteren als je ze bij hun collega's aan tafel laat aanschuiven. Zo kan het ook zo zijn dat brandweerteams die toch al lekker samenwerken en verbroederen, gaandeweg steeds vaker samen zijn gaan eten - het onderzoek kan dus geen oorzaak en gevolg scheiden.

Daarnaast heeft Kniffin niet écht de werkprestaties gemeten. Hij kon immers moeilijk gaan bijhouden hoe goed de teams brandjes blusten en katten uit bomen hielpen. Daarom vroeg hij de teamleiders en collega's om hun samenwerkingservaringen te scoren. Vooral bij de teamleiders kan dat tot sociaalwenselijke antwoorden leiden, schrijft Kniffin, omdat hij ze letterlijk vroeg of het eten hielp bij de team spirit.

Vermoeid

Samen eten zou in dit onderzoek zelfs de samenwerkingsprestaties verdubbelen, schrijft NRC, maar Kniffin zelf waarschuwt in een e-mailreactie bij die getallen. Ze zijn op een kleine afwijkende groep gebaseerd en de oorzaak achter het grote verschil is niet duidelijk. Zo zouden sommige teams misschien slechter functioneren omdat enkele collega's vermoeid zijn van bijvoorbeeld een lange reistijd tussen thuis en de kazerne - en daarom toevallig ook liever thuis eten.

De NRC-redacteur zegt deze nuances wel te hebben gezien, maar dat deze niet pasten in het nrc.next carrièrekatern, waar de redactie vooral praktische carrièretips geeft. 'Daarom heb ik ervoor gekozen die nuance aan te brengen door de nadelen van gezamenlijk lunchen te noemen.'

null Beeld
Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden