Leidse psycholoog Diekstra betrapt op plagiaat

De Leidse hoogleraar psychologie R. Diekstra heeft voor zijn boek Het onderste boven dertien pagina's vrijwel letterlijk overgenomen uit het Amerikaanse boek How to heal depression....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het boek van Diekstra is een uitvloeisel van de talkshow Het onderste boven. In dit programma ontving hij mensen met problemen als angst, depressie en schizofrenie. Diekstra heeft grote bekendheid opgebouwd met zijn optredens op televisie en zijn boeken met titels als Als leven pijn doet.

Diekstra zit in de Verenigde Staten en is voor commentaar onbereikbaar. Aan het eind van de week keert hij terug. Tegen VN verklaarde hij dat hij de uitgever wel heeft gemeld dat een aantal pagina's niet van zijn hand is. Waarom er geen bronvermelding bij verschenen is, kan Diekstra niet verklaren. 'Misschien is er met het heen en weer faxen iets misgegaan.'

Zijn collega, de Leidse hoogleraar D. Kohnstamm, hoopt dat Diekstra een aannemelijke verklaring heeft voor het overnemen van de tekst. In VN noemt hij de handelwijze van Diekstra 'schaamteloos plagiaat'. Nu wil hij eerst afwachten wat Diekstra ter verdediging aanvoert.

Maar mocht Diekstra de beschuldigingen van plagiaat niet kunnen ontkrachten, dan zal dat voor zijn universitaire carrière weinig gevolgen hebben, verwacht Kohnstamm. 'Intern zal men een beetje mopperen en misschien volgt er nog een waarschuwing.'

Kohnstamm noemt het voorbeeld van Adriaan van Dis, die ook van plagiaat werd beschuldigd. 'Men zei toen: ''Stommerd doe dat nou niet. Maar je bent een goede kerel en we genieten van je werk''. Hij heeft daarna nog een prijs gewonnen.'

'Het komt mij voor als een hetze, er wordt een rel van gemaakt', zegt de psycholoog J. Dijkhuis. Dijkhuis is directeur van het Nationaal Fonds Geestelijke Gezondheid (NFGV). De NGFV heeft de talkshow en het daaruit voortvloeiende boek Het onderste boven betaald. Dijkhuis noemt het verwerpelijk dat Kohnstamm, een naaste collega van Diekstra, in VN een oordeel over Diekstra uitspreekt.

Dijkhuis vermoedt dat VN is getipt door een afgunstige. Hij is ervan overtuigd dat dit een beschadigingsactie is. Diekstra heeft carrière gemaakt binnen de wetenschappelijke wereld. Daarnaast is hij populair bij een breed publiek.

Volgens vakgenoten zal deze kwestie Diekstra altijd achtervolgen, of de beschuldigingen waar zijn of niet. Een beschuldiging van plagiaat is een nachtmerrie voor wetenschappers. Plagiaat uit een wetenschappelijk werk is onvergeeflijk. Het letterlijk overnemen van tekst uit een populair werk zou nog door de vingers gezien kunnen worden. Volgens de collega's zou slordigheid of haast de oorzaak van het plagiaat kunnen zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden