Leidse geleerden meest geciteerd

De Leidse hoogleraar klinische epidemiologie Frits Rosendaal is de meest geciteerde Nederlandse wetenschapper. De Universiteit Leiden staat als universiteit internationaal het meest in aanzien bij collega's....

Dat blijkt uit een uitgebreid onderzoek van de invloed van Nederlands wetenschappelijk werk, uitgevoerd door het Centrum voor Wetenschaps- en Technologiestudies CWTS in Leiden. De studie is uitgevoerd in opdracht van het weekblad Elsevier, dat de uitkomsten deze week publiceert. CWTS turfde de aantallen wetenschappelijke artikelen van Nederlandse onderzoekers uit de periode 1991-1996 die tot het jaar 2000 het beste geciteerd werden.

Behalve Rosendaal, die tien top-artikelen scoort, zijn ook arts-immunoloog Frank Miedema van de Universiteit van Amsterdam en chemicus David Reinhoudt van de Universiteit Twente spraakmakend. Zij staan met negen artikelen in de top. Om tot de twintig knapste koppen van Nederland te behoren, zijn zeker zes top-artikelen nodig.

De Katholieke Universiteit Brabant, zo blijkt ook uit de citatiemetingen, maakt internationaal niets klaar, behalve in de economie.

Volgens de citatietellers van het CWTS zijn er diverse opvallende zaken in de cijfers op te merken. Nederland is bijvoorbeeld goed in het opzetten en uitvoeren van grootschalig medisch onderzoek. Verder blijken veel van de twintig beste Nederlandse onderzoekers opgeleid door geleerden die een generatie eerder toonaangevend waren.

Tenslotte is het opmerkelijk dat veel toponderzoekers nauwe banden onderhouden met de industrie of daaruit afkomstig zijn.

Elsevier trekt nog een andere conclusie: de echte Nederlandse topgeleerden zijn volslagen onbekend bij het grote publiek. Spraakmakers als Gerard 't Hooft, Ab Osterhaus, Ronald Plasterk, Ad Lagendijk of Piet Borst vallen allemaal net of behoorlijk buiten de top.

CWTS neemt tenslotte ook nog een voorschot op de toekomst. Nederlanders die in de periode 1997-2000 opmerkelijk goed beginnen te scoren, zijn de Delftse nano-fysicus Cees Dekker, de fysica-tweeling Herman en Erik Verlinde, oudgediende biochemicus Piet Borst, waddenbioloog Theunis Piersma, tweelingonderzoeker Dorret Boomsma van de VU en epidemioloog Cock van Duijn uit Rotterdam.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden