Commentaar

'Leidse burgemeester Lenferink heeft het juiste gedaan'

De Nederlandse samenleving is volkomen doorgeslagen in haar reactie op de trend, zo'n dertig jaar geleden, pedoseksualiteit 'bespreekbaar te maken', schrijft Sander van Walsum in zijn commentaar.

Demonstranten bij de vermoedelijke woning van de voor seksueel misbruik veroordeelde zwemleraar Benno L, zondag. Beeld anp
Demonstranten bij de vermoedelijke woning van de voor seksueel misbruik veroordeelde zwemleraar Benno L, zondag.Beeld anp

De Leidse burgemeester Henri Lenferink (PvdA) heeft het juiste gedaan. Hij stond toe dat de veroordeelde pedoseksueel Benno L. zich, na een vruchteloze zoektocht in andere gemeenten, in een Leidse seniorenflat vestigde. En Lenferink gaf er de voorkeur aan de buurtbewoners van L. hierover niet in te lichten. In de gegronde veronderstelling dat die minder barmhartig zijn dan hijzelf.

Inderdaad vormden zich, kort nadat NRC Handelsblad over L.'s nieuwe verblijfplaats had bericht, samenscholingen van 'verontruste burgers' die hun kinderen - en daardoor ook zichzelf - als potentiële slachtoffers van L. beliefden te zien. Zonder dat iemand van hen ook maar een glimp van L. had opgevangen, werd hij op voorhand verantwoordelijk gesteld voor de beperkingen in de bewegingsvrijheid die de buurtbewoners zichzelf hadden opgelegd. De enige die intussen geen stap buiten de deur kan zetten en, volgens zijn advocaat, in grote angst leeft, is Benno L. - de pedoseksueel die zijn straf heeft uitgezeten.

'Stilhouden was beter geweest'
Burgemeester Lenferink ging met de betogers praten. Ook dat pleit voor hem. Maar tijdens dat gesprek moest hij vaststellen dat zij met slechts één uitkomst - behalve misschien een gruwelijke dood - genoegen namen: L.'s onverwijlde vertrek. 'Deze reactie laat zien dat het stilhouden van de komst van L. waarschijnlijk toch beter was geweest', zei de burgemeester naderhand.

Natuurlijk stelt elke ex-delinquent zijn buurtgenoten bloot aan een zeker risico. Het percentage recidivisten onder pedoseksuele zedendelinquenten ligt bovendien hoger dan bij andere dadergroepen. De eventualiteit van een vergrijp rechtvaardigt echter niet de mob justice waaraan L. wordt onderworpen - nog afgezien van het feit dat het risico van recidive daardoor alleen maar toeneemt.

De Nederlandse samenleving is volkomen doorgeslagen in haar reactie op de trend, zo'n dertig jaar geleden, pedoseksualiteit 'bespreekbaar te maken'. En het ergste is dat haatdragende burgers een hogere morele orde menen te belichamen dan die van een burgemeester die geen ingezetenen wil buitensluiten. Te vrezen valt dat zij aan het langste eind zullen trekken. Zij poseren als underdog maar kunnen iemand als L. volkomen rechteloos maken.

Sander van Walsum is verslaggever van de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden