Nieuws

Leidsche Rijn in Utrecht, de grootste vinexlocatie van Nederland, krijgt nu ook groot cultureel stadshart

De Utrechtse wijk Leidsche Rijn krijgt een groot cultureel stadshart. Op het Berlijnplein, nu nog een vrijwel lege vlakte, moet 9.200 vierkante meter komen aan gebouwen die ruimte bieden voor onderwijs en de creatieve sector.

Bart Dirks
Berlijnplein in Utrecht.  Beeld Juri Hiensch
Berlijnplein in Utrecht.Beeld Juri Hiensch

‘Voor veel bewoners en bezoekers is de verdere ontwikkeling van het Berlijnplein het puzzelstukje dat Leidsche Rijn Centrum compleet maakt’, aldus cultuurwethouder Anke Klein (D66) donderdag. ‘Voor iedereen is er straks genoeg te doen. Of je nou graag een festival bezoekt, van dans en theater geniet of hier anderen wilt ontmoeten, Berlijnplein geeft invulling aan de aantoonbare behoefte aan meer cultuur in de wijk.’

De gemeente Utrecht trekt 45,2 miljoen euro uit voor de ontwikkeling van het Berlijnplein. De afgelopen vier jaar zijn er op deze locatie, vlakbij station Leidsche Rijn, al exposities, festivals, markten en buurtactiviteiten georganiseerd door stadslab Raum. Zo was er in de zomer een stadscamping. Aan de rand van het Berlijnplein, op het dak van de tunnel over de A2, staat sinds 2015 een megabioscoop, bijgenaamd de Sterrenkijker.

Grootste vinexlocatie van Nederland

Leidsche Rijn is de grote nieuwbouwwijk van Utrecht, aan de westkant van het Amsterdam-Rijnkanaal. Er wonen inmiddels, inclusief Vleuten-De Meern, ruim 80 duizend inwoners. Uiteindelijk zullen dat 100 duizend inwoners worden, vergelijkbaar met steden als Delft en Deventer. Leidsche Rijn is de grootste vinexlocatie van Nederland.

‘De toekomst van de stad’ is dan ook het centrale thema van alle culturele activiteiten op het Berlijnplein. De gemeente wil bovendien dat er circulair wordt gebouwd. Dat wil zeggen dat er herbruikbare of hergebruikte materialen worden benut en dat de locaties in de toekomst verschillende functies kunnen huisvesten. De gemeente gaat via een aanbesteding zoeken naar een partij die de gebouwen en de publieke ruimte kan ontwerpen en (deels) onderhouden.

Nu nog een ziel

De nieuwbouw moet in 2025 worden opgeleverd, maar nu al strijken er steeds meer culturele initiatieven neer. In 2020 kwamen er jonge organisaties als Goede Vrijdag, Het NUT (Nieuw Utrechts Toneel), Jonge Honden en Buurtwerkkamer bij. Dit jaar volgen de dansgezelschappen IRC, 155 en SHIFFT. Ook de Hogeschool voor de Kunsten (HKU) heeft een oogje op de plek.

In november werd een bestaand cultureel paviljoen op het Berlijnplein door brand verwoest, waarschijnlijk door brandstichting. Die locatie, in gebruik door onder meer het Nieuw Utrechts Toneel (NUT), wordt nog dit jaar herbouwd.

Het Berlijnplein grenst aan het centrum van Leidsche Rijn, tussen 2011 en 2019 ontwikkeld onder regie van architect en stedenbouwkundige Jo Coenen. Daar is geprobeerd een ‘historisch’ centrum te maken in de traditie van de Europese stad. ‘Nieuwbouwwijk Leidsche Rijn heeft eindelijk een hart, nu nog een ziel’, oordeelde de Volkskrant daar in 2019 over.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden