'Leids Universitair Medisch Centrum heeft dossiers niet op orde'

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft ernstige problemen met de software van het elektronisch patiëntendossier. 'De treurige werkelijkheid is dat niemand in het ziekenhuis op dit moment weet op welke knop hij moet drukken om een volledig dossier uit te draaien', zegt LUMC-advocate Willemien Kastelein.

Het Leids Universitair Medisch Centrum In Leiden.Beeld anp

Over de privacybescherming binnen het elektronisch patiëntendossier is de afgelopen jaren veel gediscussieerd. Maar de software brengt ook praktische problemen met zich mee. 'Het elektronisch patiëntendossier, het woord zegt het al, is helemaal ingericht op elektronisch gebruik', aldus een woordvoerster van het ziekenhuis. 'Zodra gegevens op papier moeten worden geprint, ontstaan problemen.'

Dat kwam deze week aan het licht bij een zitting van het regionaal tuchtcollege in Den Haag over baby Eline. Door zuurstofgebrek vlak na haar geboorte raakte Eline in 2011 in coma in het LUMC. Ze overleed na twee weken. De ouders stellen dat de drie betrokken kinderartsen te traag hebben gereageerd. Daarnaast verwijten zij het LUMC dat het leven van Eline actief is beëindigd met morfine en dormicum, zonder hun instemming.

Het heeft anderhalf jaar geduurd voordat het LUMC belangrijke documenten kon leveren. Ook de inspectie kreeg aanvankelijk slechts de beschikking over een half dossier.

Tegenstrijdige informatie
Over cruciale momenten bevat het patiëntendossier tegenstrijdige informatie. Zo was er onenigheid of Eline om 15.38 uur of om 16.00 ter wereld kwam. Ook is in het dossier niet duidelijk wie op welk tijdstip de beademing heeft gestart. Evenmin is te achterhalen vanaf welk moment de baby werd gekoeld om hersenschade te beperken.

De ouders zeggen dat het ziekenhuis bewust rommelde met het dossier, om fouten te verdoezelen. Het LUMC ontkent dit.

Volgens advocate Willemien Kastelein legt deze zaak een breder probleem bloot, namelijk dat de dossiervoering in ziekenhuizen momenteel een chaos is. 'Dat speelt niet alleen in deze casus, maar in vele zaken van andere ziekenhuizen die ik voer.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden