nieuwsseksueel misbruik

Leidinggevende Haags ‘StemWijzer’-instituut ontslagen om misbruikschandaal

Een leidinggevende van ProDemos, het Haags instituut dat leerlingen en toeristen rondleidt op het Binnenhof en achter de StemWijzer zit, is ontslagen omdat hij personeelsleden zou hebben gedwongen tot seks. De slachtoffers zijn mannelijke begeleiders en rondleiders.

ProDemos, dat zichzelf het ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’ noemt, is ook verantwoordelijk voor de StemWijzer. Beeld Martijn Beekman
ProDemos, dat zichzelf het ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’ noemt, is ook verantwoordelijk voor de StemWijzer.Beeld Martijn Beekman

ProDemos zei maandag ‘geschokt’ te zijn over het grensoverschrijdende gedrag van de werknemer, nadat slachtoffers hun verhaal hadden gedaan tegenover NOS Nieuws. De man, die elk commentaar weigert, zou zich niet hebben vergrepen aan scholieren.

Het gaat om een 37-jarig diensthoofd dat onder andere verantwoordelijk was voor het aannemen van de begeleiders en rondleiders van het instituut. Zij zijn belast met het rondleiden van de ruim 100 duizend scholieren en toeristen die jaarlijks via ProDemos kennismaken met de Haagse politiek. ProDemos is ook bekend van de StemWijzer en de scholierenverkiezingen.

De slachtoffers, allemaal mannen, zeggen dat ze misbruikt werden na werktijd in de werkkamer van het diensthoofd, op kantoor of op de zolder van het gebouw van ProDemos tegenover het parlement. Ook zeggen ze dat de man hun cocaïne aanbood. De slachtoffers, van wie de jongste zo’n 20 jaar is, zijn voornamelijk jonge studenten of net afgestudeerden.

De bekendmaking van de scholierenverkiezingen, die jaarlijks door ProDemos worden georganiseerd. Beeld ANP
De bekendmaking van de scholierenverkiezingen, die jaarlijks door ProDemos worden georganiseerd.Beeld ANP

Bang voor verlies baan

Voor de meeste slachtoffers was het hun eerste baan. Omdat zij bang waren die kwijt te raken, zeggen ze tegen NOS Nieuws, lieten ze het diensthoofd zijn gang gaan. Hoeveel personeelsleden de man heeft misbruikt, is niet duidelijk. Hij gaf onder andere leiding aan zo’n zestig begeleiders van scholieren.

De zaak kwam in februari aan het licht nadat enkele slachtoffers een belastende verklaring hadden afgelegd. ProDemos zegt dat de directie hem dezelfde dag schorste en de toegang tot het gebouw ontzegde. Volgens het instituut bleek uit een intern onderzoek dat het diensthoofd zich schuldig had gemaakt aan ‘ernstig verwijtbaar gedrag’. Daarna werd hij ontslagen. Tot nu toe heeft geen van de slachtoffers aangifte gedaan bij de politie.

Het instituut wees maandag kritiek van sommige personeelsleden van de hand dat de directie niet voortvarend genoeg zou hebben opgetreden. Zo werd een extern onderzoek afgewezen. Ook zou directeur Habben Jansen de werknemers hebben verzocht het schandaal niet in de openbaarheid te brengen. Personeelsleden zeggen dat er sprake is van een ‘doofpot’.

‘Serieus behandeld’

ProDemos zegt dat de klachten ‘uiterst serieus’ zijn genomen en ‘voortvarend’ zijn behandeld. ‘Binnen de grenzen van wet- en regelgeving betracht de directie maximale openheid’, aldus het instituut. Volgens ProDemos waren er tot februari geen meldingen geweest in de afgelopen jaren over grensoverschrijdend gedrag van het diensthoofd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden