'Leiding luchtverkeer centraler'

Het Europees Parlement is voorstander van het verminderen van het aantal centrale luchtverkeersleidingen in Europa tot zes of zeven, in plaats van de huidige veertig....

ANP

De luchtverkeersleiding van Eurocontrol in Beek, die het verkeer in het luchtruim boven Nederland, Duitsland en België begeleidt, moet een van de zes of zeven Europese coördinatiecentra worden.

Frankrijk houdt nu een verdere centralisatie nog tegen. Enerzijds omdat de vakbonden vrezen voor verlies van werkgelegenheid onder luchtverkeersleiders. Anderzijds wil Frankrijk de regie houden over het luchtruim om militaire oefeningen makkelijker mogelijk te maken en deze niet mede afhankelijk te maken van andere lidstaten.

Frankrijk kan bij het overleg van de lidstaten het voorstel van VVD-europarlementariër Sanders nog tegenhouden. Een grote meerderheid van het Europees Parlement steunt Sanders echter, omdat aan het voorstel voordelige milieu-effecten zijn verbonden. Minder vertragingen door een betere regie leidt volgens het Europees Parlement tot minder nodeloos rondvliegen alvorens toestellen kunnen landen. Dat vermindert ook de uitstoot van broeikasgassen.

In het voorstel van Sanders behouden lidstaten het recht om in noodgevallen het luchtruim stil te leggen voor militaire doeleinden.

Het Europees Parlement ging dinsdag ook akkoord met een voorstel van europarlementariër Blokland (ChristenUnie) om een hogere geluidsheffing op te leggen aan vliegtuigen die meer lawaai maken. Vliegtuigen die tussen de dertien en zestien decibel zitten worden daardoor duurder. Dit moet volgens Blokland leiden tot gebruik van stillere vliegtuigen, zodat de overlast voor omwonenden wordt verminderd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden