'Leiding Heerenveen heeft gefaald'

Het rapport naar de onrust bij Heerenveen is hard over de manier waarop de Friese voetbalclub is bestuurd. In een bindend advies zegt de commissie: nieuwe mensen, andere structuur.

HEERENVEEN - Er is geen draagvlak meer aanwezig voor de directieleden Johan Hansma en Joost Steppé van sc Heerenveen. Zij moeten de club, in navolging van de reeds vertrokken directievoorzitter Robert Veenstra, verlaten. Dat is de belangrijkste aanbeveling uit het onafhankelijke onderzoeksrapport, dat vrijdag in het Abe Lenstra Stadion werd gepresenteerd.


Jos Vaessen en Lense Koopmans schetsten namens de commissie een onthutsend beeld van de bestuurlijke chaos, die vooral werd veroorzaakt door tweespalt binnen de organisatie. Ook het stichtingsbestuur dient op te stappen. De drie leden volgden dit adcies vrijdagavond ook op. De raad van commissarissen (rvc) vertrok al eerder, waardoor de club nu door een tijdelijke rvc wordt aangestuurd. Aan die situatie dient zo spoedig mogelijk een einde te komen, zei Koopmans.


De aanbevelingen van de commissie zijn bindend. De commissie adviseert de nv-vorm te verlaten. Een zogeheten 'one-tier board' is volgens de commissie de oplossing, als bestuur van de vennootschap. Er zou een bestuur moeten komen van naar schatting tien leden. Daarin dienen alle belanghebbenden vertegenwoordigd te zijn.


Riemer van der Velde, de erevoorzitter die hevig botste met Veenstra en daarna zijn functie neerlegde, zou ook plaats moeten nemen in dat bestuur. Ook zou Foppe de Haan, die zijn functie als 'coach van de trainers' eveneens neerlegde, weer bij de club moeten worden betrokken.


De commissie bestond, naast Vaessen en Koopmans, uit burgemeester Tjeerd van der Zwan van Heerenveen en juriste Simone Frugte. Er werden tussen 25 juni en 22 juli gesprekken gevoerd met 41 personen, onder wie ook coach Marco van Basten.


Pikant waren de passages, waarin de commissie de achtergronden schetste van het ontstaan van twee kampen binnen Heerenveen onder directievoorzitter Veenstra. Hij slaagde er niet in de ondernemingsraad aan zijn zijde te krijgen, op de werkvloer heerste een sfeer van intimidatie en angst.


Veenstra ging zelfs zover dat hij Hoffmann Bedrijfsrecherche inschakelde om het gedrag van de clubmedewerkers te volgen. 'Dat zegt alles over de relatie tussen hem en het personeel', oordeelt de commissie.


Uit het rapport: 'De commissie zet vraagtekens bij de omvang van de bruto salarispost van de totale directie, groot circa 600 duizend euro per jaar, exclusief pensioenpremie en sociale lasten, waaraan nog een bonus van circa 25 procent moet worden toegevoegd. Het vertrek van de statutair directeur heeft een extra last opgeleverd van circa 375 duizend euro. Gezien de huidige problematiek bij Heerenveen verbaast het de commissie dat daarbij nog een bonus is toegekend.'


De commissie oordeelt hard over de directieleden Hansma, die over technische zaken ging, en Steppé, die de commercie in zijn parket had. 'Vastgesteld moet worden dat er tussen de directieleden geen samenhang c.q. samenwerking bestaat. Het onderlinge vertrouwen ontbreekt en directieleden verstoppen zich in de werkzaamheden van hun eigen portefeuille.'


Er wordt ook verbazing uitgesproken over het feit dat Hansma en Steppé gelijktijdig afwezig waren, terwijl Veenstra al was vertrokken.


Miscommunicatie, slecht beleid, intimidatie: het rapport is vernietigend over het bestuur van Heerenveen onder Veenstra. Alleen als er een hele grote bezem door de organisatie gaat, kan de club de tweespalt achter zich laten, stelden Vaessen en Koopmans. 'We hebben de kool en de geit niet gespaard, maar juist heel scherpe conclusies getrokken.'


Belangrijk punt uit het rapport waren ook de teruggelopen sponsorinkomsten. Veenstra hield altijd vol dat die aantallen wel meevielen. Maar in het seizoen 2011-2012 liepen die inkomsten met 6,5 procent terug. Vorig seizoen zelfs met 16,8 procent, schetste Vaessen. Volgens Koopmans scoorde Heerenveen daarmee aanzienlijk slechter dan de overige eredivisieclubs


Het onlangs collectief ontslag nemen door de rvc, na het vertrek van Veenstra, wordt ook ernstig veroordeeld door de commissie. 'Deze wijze van handelen grenst aan onbehoorlijk bestuur. Het dwingt het bestuur van de stichting onder zware tijdsdruk op tijdelijke basis te voorzien in de vacatures. Deze vaandelvlucht is een raad van commisarissen onwaardig.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden