Leiding Dutchbat beschuldigd van machtsmisbruik

Twaalf militairen van Dutchbat, onder wie twee kolonel-artsen, hebben een aanklacht ingediend tegen de leiding van het bataljon. Zij beschuldigen commandant Karremans en diens plaatsvervanger majoor Franken van machtsmisbruik....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Minister Voorhoeve zei dinsdag na afloop van het kamerdebat over de val van Srebrenica dat de beschuldigingen aan de orde zullen komen bij de debriefing van alle Dutchbat-militairen. Hiermee zal maandag, als alle militairen op de kazerne in Assen zijn teruggekeerd van verlof, worden begonnen.

De twaalf, behorend tot de geneeskundige troepen, botsten met Karremans en Franken over de wijze waarop in Srebrenica humanitaire hulp aan de Moslims moest worden verleend. Voorts stoorden zij zich aan de 'onbeschofte' manier van leidinggeven, met name door Franken. Er was ook een meningsverschil over de behandeling van een Moslim-vrouw die bij zichzelf een abortus had toegepast. Haar behandeling zou een te grote aanslag hebben betekend voor de medicijnenvoorraad. De vrouw stierf voordat de behandeling kon worden gestaakt.

Het conflict bereikte een hoogtepunt na een radio-uitzending die militairen van Dutchbat voor de eigen manschappen verzorgden. Tijdens de uitzending dreven twee artsen van Dutchbat de spot met de leiding.

Karremans en Franken zouden daarop het aflossingsschema heben gewijzigd. De militairen zouden oorspronkelijk 12 mei naar huis terugkeren, maar kregen te horen dat zij in Srebrenica moesten blijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden