Leiderschap beloond met Willemsorde

Kapitein Marco Kroon kreeg vrijdag de hoogste dapperheidsonderscheiding uitgereikt ‘voor zijn optreden als leider, als militair en als mens’...

Van onze verslaggever Michiel Kruijt

AMSTERDAM Met een klap op zijn schouder sloeg koningin Beatrix vrijdag tijdens een ceremonie op het Haagse Binnenhof kapitein Marco Kroon (38) tot Ridder in de Militaire Willemsorde. Het was voor het eerst in meer dan vijftig jaar dat ’s lands hoogste dapperheidsonderscheiding weer werd uitgereikt.

Kroon werd Ridder der vierde klasse (de eerste klasse is het hoogst, de vierde het laagst) voor zijn optreden als commandant van een peloton commando’s in Afghanistan in 2006. ‘Hij krijgt deze onderscheiding niet voor één enkele actie, maar voor zijn optreden als leider, als militair en als mens tijdens de hele missie’, zei Beatrix in een toespraak.

Kroon wist zijn peloton onder meer uit een omsingeling te leiden door het aanvragen van luchtsteun op slechts enkele meters van de eigen posities. Hij liep daarbij groot gevaar te worden verwond. In een andere actie viel hij een opdringende vijand aan om ruimte te maken voor de evacuatie van een gewonde Australiër.

Het ministerie van Defensie heeft gisteren voor het eerst details gegeven over zes acties waarin Kroon ‘uitzonderlijk leiderschap’ heeft getoond, ‘soms met gevaar voor eigen leven’. Daaruit blijkt dat zijn peloton maandenlang harde strijd in Uruzgan heeft gevoerd.

‘Zestien keer kwam het tot daadwerkelijk gevechtscontact met Talibanstrijders’, zei Beatrix over de acties in de Chora- en Baluchivallei waarbij de kapitein was betrokken. ‘Mede door zijn deskundig, inventief en inspirerend optreden konden deze vaak hevige gevechten in het voordeel van het peloton worden beslecht, zonder verliezen aan eigen zijde.’ Zij prees Kroon ook als een bescheiden man. ‘Van u is de uitspraak bekend: iedere leider moet eerst leren dienen.’

De ceremonie werd bijgewoond door kroonprins Willem-Alexander, prinses Máxima, premier Balkenende en minister Van Middelkoop van Defensie. Ook waren oud-militairen aanwezig die de Willemsorde eerder hebben ontvangen.

De kapitein krijgt door de onderscheiding speciale rechten. Als hij zich op officiële gelegenheden vertoont als drager van de Militaire Willemsorde hoort iedereen op te staan uit respect. Alleen de koningin, Grootmeester van de Militaire Willemsorde, mag blijven zitten.

Kroon werkt nu voor het Kenniscentrum Speciale Operaties en runt samen met zijn vrouw Café Vinny’s in Den Bosch.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden