Leiders stoïcijns in Kasjmir-crisis

De Pakistaanse president Musharraf en de Indiase premier Vajpayee hebben dinsdag tijdens de Azië-top in Kazachstan stoïcijns vastgehouden aan hun standpunten over de Kasjmir-crisis....

APReuters en AFP

Poetin heeft de twee daarom, na hen beiden onder vier ogen te hebben gesproken, uitgenodigd voor een ontmoeting in Moskou. Musharraf heeft de uitnodiging aanvaard, maar het hoe en wanneer van de ontmoeting bleef onduidelijk. Naar Vajpayee is nog geen formele invitatie verstuurd.

In het Indiase deel van Kasjmir voerden moslimrebellen dinsdag weer kleinschalige aanvallen uit, waarbij zeker acht doden zijn gevallen. Het Pakistaanse en Indiase leger beschoten elkaar hevig langs de bestandslijn. Zeker twee Pakistanen zijn daarbij gedood.

Aan de conferentietafel in de Kazachse stad Almati zaten Musharraf en Vajpayee ongeveer vijf meter bij elkaar vandaan. Met samengeperste lippen en een holle blik in de ogen luisterden ze naar elkaar. Ze hielden toespraken vol verwijten aan elkaars adres.

Eerst sprak Musharraf. 'Als iemand een oorlog tegen ons begint, zullen we ons tot het uiterste toe verdedigen.' En: 'Heel Zuid-Azië betaalt een hoge prijs voor de onwil van India om het geschil om Kasjmir op te lossen.'

Premier Vajpayee stelde vervolgens met zoveel woorden dat Musharraf het aan zichzelf te danken heeft dat hij hem niet wil spreken. 'India is bereid te praten als het door Pakistan gesteunde terrorisme stopt.'

President Musharraf belooft al enkele maanden de moslimrebellen die opereren vanuit Pakistan aan te pakken. Maar India vindt dat niet genoeg.

Toch heeft de Russische president Poetin in de privégesprekken met de leiders 'positieve signalen' ontvangen, zei hij. 'Geen van beiden wil de problemen met geweld oplossen.' Tot besluit van de top verklaarden de zestien aanwezige staatshoofden dat ze alle vormen van terrorisme verwerpen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden