Leiders roepen op tot verbod op aanzetten tot terrorisme

Leiders van vooraanstaande mogendheden hebben woensdag op de topconferentie van de Verenigde Naties in New York alle lidstaten opgeroepen het aanzetten tot terroristische misdaden wettelijk te verbieden...

ANP

De bijeenkomst van de vijftien leden tellende raad werd bijgewoond door onder anderen de initiatiefnemer van de oproep, de Britse premier Tony Blair en de Amerikaanse, Chinese en de Russische presidenten, repectievelijk George Bush, Hu Jintao en Vladimir Poetin.

Ook premier Balkenende voerde woensdag het woord. Hij sprak voor het eerst de top toe en riep namens de ‘0,7'-landen (Nederland, Noorwegen, Zweden, Denemarken en Luxemburg) andere rijke landen op ook zo snel mogelijk zeker 0,7 procent van hun bruto binnenlands product aan ontwikkelingshulp te besteden.

Na afloop zei Balkenende dat er onder de staatshoofden en regeringsleiders op de VN-top in New York ‘een gevoel van urgentie’ heerst. Hij toonde zich enthousiast over de toespraak van president Bush, die onder meer beloofde dat de VS handelsbelemmeringen zullen opheffen, ‘als andere landen dat ook doen’. Volgens Balkenende was dit geen loos gebaar van Bush.

Meer dan 170 staatshoofden en regeringsleiders waren enkele uren eerder in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York begonnen aan de grootste topconferentie uit de zestigjarige geschiedenis van de volkerenorganisatie. De vergadering werd officieel geopend door de Zweedse premier Persson, die de driedaagse top leidt.

De 191 landen van de Verenigde Naties waren het dinsdag eens geworden over een verklaring van 36 pagina's over ontwikkelingssamenwerking, mensenrechten, terrorismebestrijding en hervormingen van de VN zelf. Het stuk is een compromis, waarover maanden is onderhandeld. De basis van het document was een verklaring die VN-baas Kofi Annan een half jaar geleden had opgesteld.

De afgelopen dagen zag het er nog naar uit dat voor het begin van de grootste top ooit geen overeenstemming bereikt zou worden over de tekst, maar onder leiding van de voorzitter van de Algemene Vergadering, Jean Ping uit Gabon, lukte dat op het laatste moment toch.

Annan zei woensdagmiddag tijdens de opening dat de conceptslotverklaring ongewijzigd aangenomen moet worden. Hij onderstreepte dat hervormingen binnen de VN noodzakelijk zijn en dat tegelijkertijd de VN-lidstaten nu collectieve stappen kunnen nemen voor een veiliger wereld en voor de bestrijding van armoede. De hoogste baas van de VN sprak van een ‘pakket van kansen’.

Hij herhaalde dat hij er teleurgesteld over is dat een stellingname over de bestrijding van de verspreiding van kern- en andere wapens ontbreekt. Annan maakte er geen geheim van dat er geen doorbraken zijn bereikt en dat de slotverklaring ‘geen fundamentele hervormingen’ voorziet.

De Amerikaanse president Bush deed in zijn speech een krachtige oproep aan de internationale gemeenschap om de strijd tegen terrorisme niet uit het oog te verliezen. ‘Er is geen veiligheid als we wegkijken’, zei de president.

Het Amerikaanse staatshoofd onderstreepte dat zijn land niet alleen terreurbestrijding in het vaandel draagt. Hij zei dat de Verenigde Staten ‘leidend’ zullen blijven in onder meer de internationale strijd tegen aids en malaria. Hij riep ook op een nieuw ‘internationaal partnerschap’ vorm te geven om dreigende grote uitbraken van bijvoorbeeld de vogelgriep tegen te gaan.

Volgens de Amerikaanse president is zijn land ook voluit bereid verder bij te dragen aan armoedebestrijding. Bush zei ook dat alle Amerikaanse handelsbarrières geslecht kunnen worden ‘als de andere landen dat ook doen’. Hij riep opnieuw op een einde te maken aan landbouwsubsidies in rijke landen, omdat die een vrije wereldhandel ondermijnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden