Leiders opstand Oekraïens? 'Nee, natuurlijk niet, ik kom uit Rusland'

Worden de bezettingsacties van gewapende pro-Russische activisten door Moskou georkestreerd of gaat het om spontane acties van de plaatselijke bevolking? Volgens Rusland zijn de beschuldigingen van de Oekraïense regering dat Moskou achter de onrust zit, uit de lucht gegrepen. Maar de leiders van sommige bezettingsacties maken er geen geheim van dat zij wel degelijk uit Rusland komen.

Bert Lanting
De leider van de groep gewapende mannen die vandaag het politiekantoor in Gorlovka innamen, stelt zich voor als luitenant-kolonel uit het Russische leger. Beeld afp
De leider van de groep gewapende mannen die vandaag het politiekantoor in Gorlovka innamen, stelt zich voor als luitenant-kolonel uit het Russische leger.Beeld afp

Zo vertelde de commandant van de eenheid die afgelopen weekeinde het Oekraïense stadje Slavjansk overnam tegenover de verslaggever van de onafhankelijke Russische zender Echo Moskvy dat hij een ondernemer uit de omgeving van Moskou is. De afgelopen twee maanden was Jevgeni Vladimirovitsj (alleen zijn voornamen, zijn achternaam geeft hij niet) actief op de Krim, tot hij eind vorige week in de nacht naar de regio Donetsk kwam.

Volgens de ondernemer, voor wie 'vaderland en geloof' even belangrijker zijn dan 'werk en gezin', is het politiekantoor door een 'zelfverdedigingseenheid uit de Krim' ingenomen.

Ook de leider van de groep gewapende mannen die vandaag het politiekantoor in het stadje Gorlovka (Oekraïens: Horlivka) bestormden, blijkt uit Rusland afkomstig. Op een YouTube-fimpje is te zien hoe hij zich aan de plaatselijke politieagenten voorstelt als een luitenant-kolonel van het Russische leger.

De leider van de activisten die sinds ruim een week het provinciehuis in de industriestad Donetsk bezet houden, is naar eigen zeggen ook uit Rusland afkomstig. Op een vraag van de Russische nieuwszender RSN of hij zich wilde voorstellen, antwoordde hij: 'Natuurlijk, ik ban Pavel Vladimirovitsj Paramonov.' En komt u uit Donetsk? 'Nee, natuurlijk niet, ik woon in Jefremov in de provincie Toela (Rusland)'. En wat doet u hier? 'Ik help een broedervolk op te komen voor zijn rechten', aldus de leider van de activisten die vorige week de 'soevereine volksrepubliek Donetsk' uitriepen.

In Slavjansk houden gewapende mannen de wacht voor het door betogers ingenomen bestuursgebouw. Beeld afp
In Slavjansk houden gewapende mannen de wacht voor het door betogers ingenomen bestuursgebouw.Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden