Leiders oneens over weg naar redding euro

Vanavond begint in Brussel de zoveelste EU-top 'die de euro moet redden'. Maar valt de euro nog wel te redden? De Europese leiders zijn hopeloos verdeeld. Op pagina 4 en 5: een debat tussen vier hoogleraren economie.

BRUSSEL - De EU-top die de euro moet redden begint vanavond in pessimisme en nervositeit door onenigheid tussen de Europese leiders. Bondskanselier Merkel houdt onverkort vast aan een wijziging van het Europees Verdrag - duur: zeker twee jaar - om begrotingsdiscipline af te dwingen. Andere premiers menen dat de eurozone die tijd niet meer heeft.


Een Duitse regeringsfunctionaris zei woensdag dat hij minder vertrouwen in een goede afloop van de topontmoeting heeft dan een week geleden. Direct daarop stokte de stijging van de beurskoersen. Een voorstel van EU-president Van Rompuy om de gewenste financiële discipline via een lichte, snelle aanpassing van het EU-Verdrag te regelen, schoot de Berlijnse topambtenaar af als 'een truc uit de Brusselse trukendoos'.


Berlijn voelt evenmin iets voor het tijdelijk op de been houden van twee noodfondsen voor eurolanden in problemen. Brusselse diplomaten en EU-ambtenaren voorzien harde, lange onderhandelingen tussen de regeringsleiders vanavond en vrijdag. De EU-top wordt door sommigen als de laatste kans voor de euro gezien.


In een brief aan hun EU-collega's maakten bondskanselier Merkel en de Franse president Sarkozy woensdag nog eens duidelijk wat zij willen bereiken. Berlijn en Parijs willen de EU omvormen tot een Stabiliteits- en Groei-unie. Hoeksteen daarvan vormen strikte Europese afspraken over begrotingsdiscipline die worden verankerd in nationale wetgeving. Een land dat de regels overtreedt, krijgt automatisch van de Europese Commissie de opdracht zijn begroting op orde te brengen. Gebeurt dat niet, dan volgen er sancties, waaronder miljardenboetes. Alleen een grote meerderheid van de lidstaten kan dit automatisme doorbreken


Merkel en Sarkozy willen verder dat het permanente noodfonds in 2012 (een half jaar eerder dan gepland) in werking treedt. De twee landen zien ervan af dat investeerders in de toekomst meebetalen aan schuldsanering van een euroland. Een opvallende draai van Duitsland, dat voorheen - samen met Nederland - die betrokkenheid van de banken eiste. Bij de noodhulp voor Griekenland is dat toegepast met als resultaat dat investeerders de eurozone niet meer vertrouwen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden