Leiders M-Oosten betuigen deelneming

De Libische leider Kadhafi heeft de Amerikanen zijn condoleances en hulp aangeboden Libië staat op een Amerikaanse lijst van 'terreurstaten'....

APReuters en AFP

De Palestijnse leider Arafat, die de aanslag eerder veroordeelde, heeft gisteren bloed gegeven voor de slachtoffers van de aanslag. Enige honderden Palestijnen gaven eveneens bloed.

De islamitische regering van Sudan, een paar jaar geleden zelf nog doelwit van Amerikaanse raketten als represaille voor aanslagen van Bin Laden op Amerikaanse ambassades in Afrika, heeft woensdag haar medeleven betuigd met de families van slachtoffers van de aanslagen. Zij veroordeelde de aanvallen.

Iran heeft moslims woensdag opgeroepen tot kalmte en zelfbeheersing. 'Geen moslim in de wereld kan of mag gelukkig zijn over de gebeurtenissen van gisteren', zei Hassan Rowhani, voorzitter van de Iraanse nationale veiligheidsraad. Hij zei niet te kunnen bevatten door welke motieven de daders zijn geleid en noemde de aanslagen een alarmsignaal voor de gehele wereld. De Iraanse president Mohammed Khatami heeft zijn ontsteltenis en medeleven met de slachtoffers uitgesproken.

De Pakistaanse president Musharraf heeft de aanslagen veroordeeld en riep op om 'dit moderne kwaad' te bestrijden. 'We treuren met de Amerikanen', aldus de president. Pakistan wordt er vaak van beschuldigd de Taliban te steunen. Musharraf riep de wereld op de krachten te bundelen om terrorisme te bestrijden.

De Syrische president Bashar al Assad riep daar eveneens toe op. Hij veroordeelde 'terroristische aanvallen tegen onschuldige burgers en vitale plaatsen in de VS'.

Radicale Palestijnse groepen die in het verleden terroristische aanslagen pleegden, hebben krachtig afstand genomen van de aanslagen in de VS dinsdag. 'De jihad voeren we tegen de zionistische vijand en niet tegen Amerikaanse burgers', aldus de woordvoerder van Hamas. De organisatie heeft door zelfmoordaanslagen honderden mensen gedood. De Islamitische Jihad-leider Nafez Azzam zei dat 'de oorlog tegen de zionisten zal doorgaan omdat zij onze vijand zijn en niemand anders'. Volgens leiders van deze groepen was de aanslag te groot voor hun organisaties.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden