Leider van Koerdische 'Heilige Oorlog'

Of Mullah Krekar, de op Schiphol aangehouden Iraakse extremist, een 'grote vis' is, moet nog blijken. Zeker is, dat hij een splintergroepering leidt die een Heilige Oorlog voert tegen 'seculiere en afvallige krachten' in Koerdistan....

Marjon Bolwijn

'EEN GROTE vis' noemt Fuad Hussein de arrestatie van Mullah Krekar, vorige week op Schiphol. De Koerdische Irakees, woonachtig in Nederland en directeur van het Middle-East Bureau, volgt de ontwikkelingen in zijn geboorteland op de voet en zegt dat Krekars organisatie de 'Soldaten van de Islam' banden heeft met de terroristische organisatie Al Qa'ida van Osama bin Laden. Zo zijn er meer bronnen die hetzelfde beweren. Bewijs is er vooralsnog niet. Alleen dat kan bepalen of Krekar een grote vis is, of maar een kleine. En of er werkelijk banden zijn tussen Al Qa'ida en Irak, zoals de Verenigde Staten vermoeden.

Er zijn een paar zekerheden over Najmuddin Faraj Ahmad. (Mullah Krekar is zijn 'strijdersnaam'.) Hij is geboren in 1956 in Noord-Irak. Aan de Universiteit van Sulaymanih studeerde hij Arabische taal en literatuur. Na zijn studie vertrok hij naar Pakistan om daar het islamitisch recht te bestuderen. Abdullah Azzam heette zijn leermeester. Dezelfde Abdullah Azzam die Al Qa'ida oprichtte en de mentor was van Osama bin Laden. 'Een juweel in de kroon van de moslimstaat' noemde Mullah Krekar ruim een jaar geleden Bin Laden in een zeldzaam interview.

Mullah Krekar woont sinds 1991 officieel in Oslo, met zijn vrouw en vier kinderen. Sinds de aanslagen vorig jaar september is hij er niet meer gezien. Maandag gaven de Noorse autoriteiten toe dat Mullah Krekar er op 2 augustus heel eenvoudig in is geslaagd in Oslo zijn verblijfsvergunning te verlengen tot 2004. De politie zou hem zeker geen nieuwe papieren hebben gegeven, als zij had bedacht dat Mullah Krekar en Najmuddin Faraj Ahmad een en dezelfde persoon waren, biechtte zij gisteren op.

Mullah Krekar is de geestelijk leider van de 'Soldaten van de Islam', een nog jonge islamitische splinterbeweging in Noord-Irak. Zij werd kort voor de aanslagen van 11 september opgericht, en deed kort erna in gewelddadige zin van zich horen. Op 26 september 2001 werden in enkele dorpen in Noord-Irak 42 leden van de Patriottische Unie van Koerdistan (PUK) op brute wijze vermoord. Mullah Krekar wordt gezien als het brein achter deze aanslag. 'Meedogenloos' noemen seculiere Koerden hem sindsdien.

De PUK, die een groot deel van het Koerdische deel van Irak in handen heeft, beweert dat de Soldaten van de Islam worden opgeleid en gefinancierd door Al Qa'ida. Het politiek instabiele en bergachtige noorden van Irak zou een aanlokkelijke nieuwe uitvalsbasis voor de terreurorganisatie kunnen zijn. In het Sharamgebergte zou de beweging een grottenstelsel aanleggen, in de volksmond al het 'Koerdische Tora Bora' geheten.

Ideologisch gezien staan de Soldaten van de Islam van Mullah Krekar in elk geval niet ver af van Al Qa'ida. Na hun oprichting verklaarden zij de heilige oorlog aan 'de seculiere en afvallige krachten die wachten op een mogelijkheid de islam en de moslims van Koerdistan te overheersen; om sinistere plannen van joden, christenen en andere afvallige leiders uit te voeren'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden