Leider van Iran verbiedt discussie over persvrijheid

De Geestelijk Leider van Iran, ayatollah Khamenei, heeft een debat in het Iraanse parlement over versoepeling van de perswet verboden....

De laatsten hebben een grote meerderheid in het parlement en voor de hervormingsgezinden was versoepeling van de persvrijheid het belangrijkste punt tijdens de verkiezingen afgelopen februari.

In de brief aan de leden van de majlis, het parlement, schrijft Khamenei 'als de vijanden van het islamitische systeem en de islam de controle over de pers overnemen of er infiltreren, betekent dat een groot gevaar voor de veiligheid en het geloof van het volk'.

In zijn brief schrijft Khamenei verder: 'De huidige perswet is enigszins in staat geweest deze grote plaag te voorkomen en het aanpassen ervan is niet in het belang van de gevestigde orde.'

Het parlement zou zich buigen over enkele wijzigingsvoorstellen voor de strenge perswet die afgelopen april is aangenomen op het moment dat de conservatieven nog de meerderheid in het parlement hadden.

De hardliners verloren sterk tijdens de parlementsverkiezingen en het doorvoeren van de strenge perswet is een van hun laatste daden geweest. Verder is een aantal bekende hervormingsgezinde journalisten zonder enige vorm van proces gevangengezet. Sinds april hebben 22 kranten en tijdschriften een verschijningsverbod gekregen. Zaterdag nog werd het satirische tijdschrift Tavana in de ban gedaan.

Ondanks de meerderheid van de hervormers in het parlement, heeft Khamenei het laatste woord als hij het niet eens is met parlementsbesluiten. Zijn besluit om het parlement te verbieden over de perswet te praten is een teken dat de conservatieven de aanval hebben ingezet. Parlementsvoorzitter Karoubi zei dat er weinig anders op zat dan te buigen voor de wens van de Geestelijk Leider. Volgens hem kan Khamenei deze maatregel uit hoofde van zijn functie uitvaardigen.

De hervormingsgezinden keuren het af dat een gekozen president minder gezag heeft dan een niet-gekozen Geestelijk Leider.

De Iraanse pers speelt in de strijd tussen conservatieven en hervormers een centrale rol. Politieke partijen en maatschappelijke organisaties stellen nauwelijks iets voor. De verkiezing van de hervormer Khatami tot president van het land in 1997 leidde ertoe dat veel onafhankelijke bladen zich gingen profileren. Ze staken hun kritiek niet onder stoelen of banken. Maar geleidelijk aan zijn ze allemaal slachtoffer van persbreidel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden