Leider van anti-Brusselpartij ontkent misstap EU-vergoeding

Nigel Farage mag graag foeteren op Britse Kamerleden die dubieuze onkosten declareren en op de bodemloze geldput die Brussel heet. Nu lijkt het er echter op dat ook deze kwelgeest van de gevestigde politieke orde een 'gewone' politicus is.

ABERDEEN - Volgens The Times is er op mysterieuze wijze 72 duizend euro aan Brussels geld naar de bankrekening van de leider van de UK Independence Party (UKIP) gestroomd. Farage is woedend en overweegt juridische stappen tegen de krant, die van oudsher bekendstaat als de stem van het establishment.

De affaire draait om een oud boerderijtje op het platteland van Sussex. Sinds hij in 1999 gekozen werd tot europarlementariër voor Zuidoost-Engeland gebruikt Farage The Old Grain Store als zijn kantoor. Hij betaalt geen huur, want deze omgebouwde graanschuur is eigendom van bevriende partijactivisten. Toch diende Farage elke maand ruim 1.500 euro aan kantoorkosten in, zoals gas, puntenslijpers en een boedelverzekering. Anders dan Kamerleden in Westminster hoeven europarlementariërs geen bonnetjes te overhandigen. Brussel gaat uit van 'goed vertrouwen'.

Deze opmerkelijke geldstroom is geopenbaard door David Samuel-Camps, de voormalige boekhouder van Farage. Volgens hem liggen de ware onkosten rond de 300 euro per maand. De 69-jarige Samuel-Camps, die ruzie heeft gekregen met Farage, heeft nu een klacht ingediend bij de anti-fraudedienst van de Europese Unie. Het is niet de eerste keer dat een 'kipper' met gesjoemel in verband wordt gebracht. Er loopt een fraudezaak tegen voormalig europarlementariër Nikki Sinclaire. Zij heeft beweerd dat Farage geheimzinnig handelt waar het gaat om toelagen.

Nu Farage een politiek zwaargewicht is geworden, krijgt de voormalige beurshandelaar steeds vaker te maken met aanvallen vanuit de pers. Vorige maand meldden de Engelse kranten dat hij een affaire had met een van zijn voorlichtsters, een verhaal dat eveneens van Sinclaire afkomstig was. Ernstiger voor Farage's imago als joviale, patriottische kroegtijger was de beschuldiging dat hij geld heeft gestopt in een stichting die geregistreerd staat op het eiland Man. 'Dit soort daden', schreef The Times, 'passen niet bij een man die zichzelf neerzet als anti-politicus.'

Zijn partij is nog steeds de favoriet om het Britse deel van de Europese Verkiezingen te winnen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden