Leider Sinn Fein 'gaf in IRA bevel tot een nekschot'

Gerry Adams is opnieuw in verlegenheid gebracht door beschuldigingen over een mogelijk IRA-verleden. De leider van Sinn Fein, die altijd heeft ontkend lid van de IRA te zijn geweest, zou in 1972 opdracht hebben gegeven voor de moord op de weduwe Jean McConville. Dit beweert Dolours Price, oud-lid van het verboden Ierse Republikeinse Leger.

VAN ONZE CORRESPONDENT PATRICK VAN IJZENDOORN

LONDEN - Adams ontkent ook deze aantijgingen. De liquidatie van McConville was een van de beruchtste misdaden tijdens de 'Troubles'. Kort voor Kerstmis werd de 38-jarige moeder van tien kinderen ontvoerd vanuit haar flatwoning in een katholieke wijk in Belfast. De IRA verdacht McConville ervan te hebben gespioneerd voor het Britse leger. Haar stoffelijk overschot werd in 2003 opgegraven op een strand bij Dundalk. Vier jaar eerder had de IRA eindelijk toegegeven achter de afrekening te zitten.

Een van haar twaalf vrouwelijke ontvoerders was Dolours Price, die een jaar later met haar zusje Marian betrokken was bij de bomaanslag op de Old Bailey, de rechtbank in Londen. Ze bracht zeven jaar door in de gevangenis, waar ze tweehonderd dagen in hongerstaking ging om overplaatsing naar Noord-Ierland te bewerkstelligen.

Na een vervroegde vrijlating op humanitaire gronden - ze leed aan anorexia - trouwde Price met de acteur die als buikspreker voor Adams zou gaan fungeren. Dit moet letterlijk worden opgevat. De stemmen van Sinn Fein-leden mochten van premier Margaret Thatcher niet worden gehoord op de radio of de televisie.

Price keerde zich eind jaren negentig faliekant tegen Adams nadat hij akkoord was gegaan met het Goede Vrijdag-akkoord, een belangrijke stap in het Noord-Ierse vredesproces. De nu 61-jaar oude Price werkte als een van de IRA-kopstukken mee aan de zogeheten Boston College-interviews, een academisch onderzoek naar de Noord-Ierse burgeroorlog. De mondelinge informatie zou louter voor wetenschappelijke doeleinden worden gebruikt.

De getuigenis van Price, die thans in Dublin woont, lekte echter uit naar The Sunday Telegraph en de Amerikaanse televisiezender CBS. Ze zei McConville te hebben vervoerd van Belfast naar de grens met Ierland. Onderweg gaf ze de weduwe sigaretten en fish and chips. Price zei niet te hebben geweten dat dit achteraf gezien een galgenmaal was. De opdracht om McConville met een nekschot te doden was, zo stelde Price, afkomstig van een geheime eenheid, The Unknowns, waarvan Adams deel zou hebben uitgemaakt.

De Noord-Ierse politie probeert al jaren langs juridische weg beslag te leggen op de Boston-interviews en zal nu waarschijnlijk ook aankloppen bij de genoemde media. Openbaarmaking van de gesprekken kan schadelijk zijn voor zowel de 64-jarige Adams, die altijd ontkende een lid van de IRA te zijn geweest, als voor zijn partij Sinn Fein. Deze voormalige politieke tak van de IRA deelt in de macht in Noord-Ierland en droomt onder Adams' charismatische leiding ook van regeringsdeelname in Ierland.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden