Leider Real IRA krijgt twintig jaar

De leider van de Noord-Ierse terreurgroep Real IRA (Ware IRA) is donderdag in Dublin veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf wegens het leiden van een terroristische organisatie....

ANP

Het is voor het eerst dat iemand in Ierland voor een dergelijke misdaad wordt veroordeeld. De splintergroepering wordt onder meer verantwoordelijk gehouden voor de bloedigste aanslag in Noord-Ierland, die in 1998 in Omagh 29 mensenlevens eiste. Het bewuste vergrijp is speciaal naar aanleiding van die aanslag in het strafrecht opgenomen.

McKevitt, die tot zijn arrestatie als zakenman leefde in Louth, in het noordoosten van Ierland, is ook veroordeeld voor het lidmaatschap van een verboden organisatie. Hij ontkent beide aanklachten. Hij kondigde woensdag al aan beroep te zullen aantekenen tegen zijn veroordeling.

Tijdens het proces, dat 26 dagen duurde, ontsloeg McKevitt zijn advocaten, omdat het hen niet was gelukt de rechtszaak te stoppen. Vervolgens noemde hij de vervolging een 'politiek showproces' en weigerde hij nog langer in de rechtszaal te verschijnen.

McKevitt is veroordeeld op basis van de getuigenis van een Amerikaan die de Ierse terreurbeweging had geïnfiltreerd. David Rupert, een voormalig FBI-agent, won het vertrouwen van de Ierse terroristen door zich voor te doen als geldschieter. De infiltrant slaagde er zo zelfs in vergaderingen van het militaire commando bij te wonen. De rechters noemden Rupert een betrouwbare en waardevolle getuige.

De Real IRA brak na onenigheid over het vredesproces in 1998 met het Iers Republikeins Leger (IRA). Noord-Ierse katholieke republikeinen eisen dat de Britse provincie wordt samengevoegd met de Ierse Republiek in het zuiden. Regeringsgetrouwe protestanten willen juist de banden met Groot-Brittannië behouden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden