Leider coup Sierra Leone vormt kabinet

De leider van de coup in Sierra Leone, majoor Johnny Paul Koromah, heeft gisteren een overgangsregering bekendgemaakt. Rebellenleider Foday Sankoh krijgt de post van vice-voorzitter van deze 'Revolutionaire Raad'....

Reuter, AP, AFP

FREETOWN

De Britse ambassadeur Peter Penfold treedt op als bemiddelaar in het conflict, in samenwerking met zijn Nigeriaanse collega Chidi Abubakar. De diplomaat, die deelneemt aan de onderhandelingen, zei gisteren dat de muitende soldaten tijdens de geheime besprekingen hadden ingestemd met de terugkeer van de gekozen president Ahmad Tejan Kabbah en een machtsopverdracht.

De Nigeriaanse militairen die met een grote legermacht in de hoofdstad Freetown aanwezig zijn in het kader van de West-Afrikaanse vredesmacht Ecomog zouden weldra strategische posities in de stad kunnen overnemen. De Niegrianen hebben honderden extra manschappen naar Sierra Leone gebracht sinds de staatsgreep van een week geleden. Zij zouden klaarstaan om met geweld een eind te maken aan de opstand van soldaten en lagere officieren.

Volgens de diplomaat verwerpen de rebellen van Sankoh echter een vergelijk met het verdreven regime en Ecomog. Het Verenigd Revolutionair Front (RUF), dat sinds 1990 een guerrilla voert, sloot zich vorige week bij de coup aan. Sankoh zelf verblijft in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja. De meningsverschillen zouden hebben geleid tot gevechten tussen muitende soldaten en rebelleneenheden, die de afgelopen dagen Freetown zijn binnengekomen. In Koromahs hoofdkwartier zouden twee doden zijn gevallen bij uit de hand gelopen ruzies.

Het is niet duidelijk welke concessies Koromah van de verdreven regering zal krijgen. De diplomaat zei dat er aanpassingen in Kabbah's kabinet zullen komen. De muitende militairen verwijten Kabbah het vredesakkoord dat hij met Sankoh sloot in november vorig jaar niet nakomt en etnische tegenstellingen in het land aanwakkert.

Amerikaanse helikopters voltooiden zondag de evacuatie van alle Amerikanen en Europeanen die weg wilden uit Freetown. Een schip arriveerde zondag om Libanezen, Ghanezen, Nigerianen en Gambianen te evacueren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden