Leider China wil tragere groei van economie

AMSTERDAM - China streeft voortaan naar minder economische groei. In zijn jaarlijkse chatsessie met het volk zei minister-president Wen Jiabao zaterdag dat hij wil dat de economie dit jaar met 7 procent groeit. Voorheen was 8 procent altijd het doel.


De uitspraak van Wen is voornamelijk symbolisch van aard. Vorig jaar was China met een groei van 10,3 procent de snelst groeiende grote natie in de wereld en ook dit jaar zal het cijfer naar alle waarschijnlijkheid ver boven de 7 procent uitkomen.


Het land kampt echter met onrusten, omdat het steeds meer geld kost om in primaire levensbehoeften te voorzien. De gemiddelde voedselprijs steeg afgelopen jaar met 10 procent, ook huisvesting wordt snel duurder. Recentelijk werden ontevreden burgers via internet opgeroepen om in navolging van de protesten in het Midden-Oosten de straat op te gaan.


Om die onrust te bestrijden bracht de Chinese regering extra agenten op de been. Maar Wen reageerde via internet dus ook begripvol. 'Het verschil tussen arm en rijk is een belangrijke bron van sociale onrust en het is aan de overheid om die ongelijkheid te verkleinen', zei de premier.


Ook het monetaire beleid dat Wen tijdens de chat uiteenzette moet in dat licht worden gezien. China staat onder druk van de Verenigde Staten die stellen dat het land zijn munt kunstmatig laag houdt en zo aan oneerlijke concurrentie doet. De Chinese leider stelde dat hij de yuan maar langzaam wil laten stijgen om bedrijven de tijd te geven hun beleid erop in te stellen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden