Leider Al Qaida in Jemen eist aanslag op Charlie Hebdo op

Een van de leiders van Al Qaida in Jemen heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag in Parijs op Charlie Hebdo. Hij deed dat in een videoboodschap. De groep dreigde Frankrijk maandag al met nieuwe aanslagen. Volgens 'Al Qaida op het Arabisch schiereiland' zijn de daders van de aanslag 'soldaten van de islam'.

Nasser bin Ali al-Ansi, een van de leiders van Al Qaida op het Arabisch Schiereiland, in de video. Beeld Videostill
Nasser bin Ali al-Ansi, een van de leiders van Al Qaida op het Arabisch Schiereiland, in de video.Beeld Videostill

De video is de duidelijkste aanwijzing tot nu toe dat Al Qaida achter de aanslag zit. 'Deze helden werden gerekruteerd door ons', zegt Nasser bin Ali al-Anassi, een van de leiders van de organisatie. Volgens hem is de aanslag gepleegd 'uit wraak voor de boodschapper van Allah'. De groep zegt dat de makers van Charlie Hebdo met hun cartoons Mohammed beledigden. De video, die begint met het tonen van een foto van voormalig Al Qaida-leider Osama bin Laden, werd geplaatst op een islamitische website.

Het filiaal van Al Qaida wordt door de VS beschouwd als de gevaarlijkste tak van het terreurnetwerk van Ayman al-Zawahiri, de opvolger van Bin Laden. In een video die maandag werd verspreid, noemde de organisatie de broers Kouachi, die de aanslag uitvoerden, 'helden van de slag in Parijs'.

undefined

De verkoop vanochtend in Parijs van de eerste exemplaren van Charlie Hebdo. Beeld getty
De verkoop vanochtend in Parijs van de eerste exemplaren van Charlie Hebdo.Beeld getty

Ideoloog

Al-Anassi is de belangrijkste ideoloog van de Al Qaida-tak. 'Het leiderschap van de organisatie heeft het doelwit uitgekozen, het plan opgesteld en de operatie gefinancierd., zegt hij in de video. Volgens hem werd de aanslag op het weekblad uitgevoerd om gevolg te geven aan een opdracht van Al-Zawahiri. Deze heeft moslims opgeroepen om aanslagen te plegen in het Westen.

De leider van het filiaal van Al Qaida, Nasser al-Wuhayshi, heeft zich tot nu toe niet uitgelaten over de aanslagen in Parijs. Al-Wuhayshi is de plaatsvervanger van Al-Zawahiri in het terreurnetwerk. De authenticiteit van de video kan niet worden geverifieerd. Wel heeft de video het logo van de media-afdeling van Al Qaida.

Maandag meldden Amerikaanse media dat Said Kouachi, een van de twee broers, tijdens een verblijf in Jemen in 2009 korte tijd een appartement deelde met Umar Farouk Abdulmutallab. Het tweetal zat toen op een school om arabisch te leren. Deze Nigeriaan probeerde later dat jaar, tijdens de Kerst, een Amerikaans vliegtuig op te blazen. De aanslag werd echter voor de landing in Detroit verijdeld, onder andere door een Nederlandse passagier. Abdulmutallab had de bom verstopt in zijn onderbroek. Dat het hem was gelukt de bom aan boord te krijgen, schokte de Amerikaanse autoriteiten.

Sinds deze poging van Al Qaida op het Arabisch Schiereiland, beschouwt Washington dit filiaal als nog gevaarlijker dan de moederorganisatie. Vorige week bevestigden Amerikaanse functionarissen dat Said in 2011 in Jemen verbleef voor een militaire training bij Al Qaida. Hij wilde toen het leiderschap van de organisatie ontmoeten. Het is echter onduidelijk of hij hierin slaagde.

Geestelijke

De andere Kouachi-broer, Cherif, zei vrijdag al vlak voor zijn dood dat ze de aanslag op Charlie Hebdo hadden gepleegd in opdracht van de Al Qaida-tak in Jemen. Ook zei hij in het verleden zijn gesteund door Anwar al-Awlaki, de Amerikaanse geestelijke die tot zijn dood een belangrijke steunpilaar was van Al Qaida op het Arabisch Schiereiland. Al-Awlaki werd in 2011 gedood door de CIA bij een aanval met een drone.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden