Leiden maakt voor povere middenmoter veel kabaal
De zelfgenoegzaamheid van de Leidse universiteit mist iedere grond, menen Christel Grimbergen en Olof van der Gaag. Haar argumenten voor het bindend studieadvies deugen niet....
ALS JE ballen hebt, kom je naar Leiden. Aldus de strekking van het betoog van de Leidse studenten Delima en Vugts op de Forumpagina van 4 februari. Zij pleiten hierin voor het bindend studieadvies. Het college van bestuur had het niet beter kunnen doen. De auteurs praten hun bestuurders voortreffelijk na, en maken exact dezelfde denkfouten.
Het is volstrekt ongeloofwaardig om het duo te horen zeggen dat de studenten voor het bindend studieadvies zijn. Uit een onderzoek is vorige week gebleken dat de meerderheid van de studenten in Leiden tégen is. Bovendien zijn er ook in Leiden veel studentenvertegenwoordigers fel tegen het bindend studieadvies.
Geen van deze studenten, zeker Delima en Vugts niet, loopt zelf het risico te worden getroffen door het bindend studieadvies. Dat is immers voorbehouden aan de aankomende eerstejaars. Delima en Vugts spreken dus zeker niet namens deze groep.
Zo mogelijk nog stuitender is de Leidse zelfgenoegzaamheid: Leiden zou een topuniversiteit zijn. De rector zei vorige week in Nova dat hij een bindend studieadvies aan andere universiteiten dan ook onverantwoord zou vinden. Ook Delima en Vugts doen alsof alles in Leiden geweldig en superieur is.
Maar dat is natuurlijk grote onzin, Leiden ís helemaal geen topuniversiteit. Er is geen enquête of onderzoek naar de kwaliteit van het onderwijs waar Leiden als beste uitkomt. Sterker nog: Leiden is een middenmoter, en bungelt regelmatig onder aan de lijst. Afgelopen jaar blijkt slechts 60 procent van de eerstejaars in Leiden de 50-procentnorm van de studiefinanciering te hebben gehaald.
Aan de rechtenfaculteit zijn de gegevens helemaal interessant. Uit het onlangs verschenen visitatierapport blijkt dat er gemiddeld slechts één docent is voor 57 studenten. Die docenten hebben ook nog eens een groot aantal andere taken dan onderwijs, wat betekent dat deze docenten hooguit de helft van de week voor hun studenten beschikbaar zijn.
Het is niet zo dat de LSVb vindt dat iemand anders studenten door hun studie moet helpen. Niet alleen de Leidse student, maar iedere student studeert zelf. Daar hoort bij dat een student eigen keuzes maakt en daar zelf de verantwoordelijkheid voor draagt. Slecht en vooral eindeloos studeren is door de restricties in de studiefinanciering allang onmogelijk gemaakt. Dit argument heeft dus geen enkele relatie meer met de nieuwe werkelijkheid waar studenten in studeren.
De LSVb gaat ervan uit dat een student zelf in staat is te bepalen wanneer het echt niet meer gaat met een studie. Wanneer onderwijs, voorlichting, studiebegeleiding en doorverwijzing goed georganiseerd zijn, is er geen enkele reden om aan te nemen dat studenten zo'n beslissing nodeloos uitstellen.
Een universiteit moet dus wel heel weinig vertrouwen in haar kwaliteit hebben wanneer ze denkt een bindend advies nodig te hebben om haar eigen studenten te overtuigen.
Christel Grimbergen en Olof van der Gaag zijn voorzitter, respectievelijk vice-voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond LSVb.