Leicester is niet saai meer, maar kleurrijk

'Saai? Leicester had die reputatie. Tegenwoordig is ze in veel opzichten een van de kleurrijkste steden van Engeland. Er zijn hier talrijke festivals....

Van onze correspondent Peter de Waard

Stadswoordvoerder Lucy Chaplin is bijna beledigd dat Leicester deze week opnieuw werd afgeschilderd als de saaiste stad van Engeland, terwijl ze juist de opwindendste dagen uit haar geschiedenis beleeft.

Leicester kwam nog nooit zo vaak voor in de krantenkolommen. Het voetbalelftal stond even op de derde plaats van de Premier League. En Leicester - en niet Oxford - bleek na ampel onderzoek de stad te zijn waar de Engelse taal duizend jaar geleden is ontstaan.

Juist de geboorteplaats van het Engels wordt ook de eerste grote stad waar de autochtone Engelsen zelf een minderheid zullen gaan vormen. Volgens nieuwe cijfers zullen de blanken in 2011 minder dan 50 procent van de bevolking van Leicester uitmaken.

Leicester is trots op de grote verscheidenheid aan bevolkingsgroepen. Aziaten maken al bijna een kwart uit van de bevolking. Daarnaast wonen er veel Afrikanen en mensen uit het Caribisch gebied. Omdat hun geboortecijfer hoger is dan die van blanken, en veel blanken uitwijken naar omliggende plaatsen, zullen deze groepen in 2011 de meerderheid van de bevolking vormen. 'Leicester was een belangrijk centrum van de textielindustrie. En die heeft deze mensen als goedkope arbeidskrachten aangetrokken', verklaart Chaplin.

Zij hebben het culturele leven in Leicester verrijkt. De saaie industriestad van vroeger is een centrum van grote culturele festivals. 'We zijn de meest geïntegreerde stad van Groot-Brittannië', beweert Lucy Chaplin. 'Misschien is het hier daardoor ook veel veiliger op straat dan in Manchester of Liverpool.'

Liz Stemming van de ondernemersorganisatie Leicester Promotion zegt dat de textielindustrie inmiddels in verval is geraakt. 'De nieuwe generatie Aziaten kan daar niet meer werken. Zij zijn in veel gevallen met eigen bedrijven begonnen. Leicester kent daardoor relatief veel startende bedrijven, met name in de softwaresector.'

Maar Leicester blijft een Engelse stad. Sinds deze week is haar naam in de Engelse geschiedenis definitief vastgelegd als geboorteplaats van de wereldtaal. Duizend jaar geleden begonnen in Leicester de in het noorden van Engeland woonachtige Vikingen en de in het zuiden residerende Angelsaksen na talrijke oorlogen met hun vredige handelsactiviteiten. Hun gemeenschappelijke taal werd de voorloper van het Engels.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden