NIEUWSKoudegolf Florida

Leguanen vallen ‘verlamd’ uit bomen door koudegolf in zuiden Florida

In Miami daalde de temperatuur woensdag zo sterk, dat de weerdienst waarschuwde voor iets bijzonders: leguanen die uit bomen konden vallen. Overal, in tuinen, parken en op straat, waren de reptielen te zien, tijdelijk ‘verlamd’ door de kou. Sommige bewoners boden de leguanen te koop aan, lekker voor in de taco.

Een 'verlamde' leguaan ligt in het gras in het plaatsje Oakland Park in Florida.  Beeld AP
Een 'verlamde' leguaan ligt in het gras in het plaatsje Oakland Park in Florida.Beeld AP

Misdaadschrijver Carl Hiaasen tweette een foto van leguanenvlees, te koop op Facebook Marketplace. ‘Dit verzin je gewoon niet’, aldus Hiaasen, die als een van Amerika’s bekendste misdaadauteurs wel wat gewend is. ‘Alsjeblieft, stuur recepten voor gebakken leguaan niet naar mij.’

De culinaire journalist van de Miami Herald, Carlos Frías, gaf lezers tips hoe leguanenvlees het beste bereid kan worden. Zie het gewoon als kippenvlees. ‘Hun bijnaam is kip uit de boom’, aldus Frías. ‘Het mangoseizoen is nog maanden weg, maar je bomen zijn rijp om geoogst te worden: van leguanen. Wil iemand taco’s?’

Normaal waarschuwt de weerdienst van Miami de miljoenen bewoners van Zuid-Florida voor hittegolven, orkanen en bliksemgevaar. Maar op dinsdag twitterde de dienst dat de regio een plotselinge koudegolf kon verwachten. ‘Dit is niet iets wat wij gewoonlijk voorspellen’, aldus de National Weather Service. ‘Maar wees niet verrast als je vannacht leguanen uit bomen ziet vallen als de temperatuur zakt tot het vriespunt. Brrr!’

‘Ze zijn niet dood’

De tweet was vergezeld van een gifgroene leguaan, hoog in een boom. De meteorologen wezen de inwoners van Florida, die al sinds de jaren zestig de leguanenpopulatie zien groeien, erop dat de tropische dieren koudbloedig zijn. Als de temperatuur zakt tot rond het vriespunt, wat zelden gebeurt in Zuid-Florida, bewegen ze niet meer. ‘Maar ze zijn niet dood’, aldus de weerdienst.

Op woensdag vielen de leguanen inderdaad uit bomen. Op Twitter regende het foto’s en filmpjes van ‘verlamde’ leguanen op hun rug of leguanen roerloos op de weg. Wetenschapper Eric Blake van het nationale orkaancentrum NHC zei dat de weerdienst goed zat met zijn waarschuwing en plaatste een foto van een leguaan op het asfalt. ‘Deze jongen gaat nergens meer naar toe’, aldus Blake.

Redactiechef Frank Guzman van tv-station WSVN deelde een filmpje van een leguaan die voor zijn kantoor op zijn rug ligt. Het beest draait zich plotseling op zijn buik, maar ligt daarna weer doodstil. Guzman: ‘Uiteindelijk worden ze weer wakker en maken ze zich uit de voeten.’ Sportpresentator Amanda Guerra: ‘Iedereen in Zuid-Florida heeft het gewoon niet meer. Het is iets boven het vriespunt en bevroren leguanen vallen uit de lucht. Ik had nooit gedacht dat ik hier mijn North Face-jas zou dragen.’

Weinig populair

Op donderdag, toen het rond de 14 graden was, was de ellende voor de leguanen alweer voorbij. Dat sommige het loodje hadden gelegd tijdens de koudegolf, vond menig bewoner van Miami helemaal niet erg. De leguanen, die pas een halve eeuw terug opdoken in Zuid-Florida, zijn niet erg populair. In tuinen en parken schrikken bewoners zich dood als ze opduiken.

En ze vernielen de boel. ‘Ze kunnen aanzienlijke schade aanrichten aan de infrastructuur’, aldus de Florida Fish and Wildlife Conservation-commissie. ‘Onder andere aan zeedijken en trottoirs.’ De natuurbeschermingsdienst van de staat wees erop dat deze reptielen niet beschermd zijn. De boodschap was duidelijk: hoe minder leguanen, hoe beter voor Florida.

Een baby-leguaan in het Cherry Creek Park in het zuiden van Florida is geveld door de kou.  Beeld AP
Een baby-leguaan in het Cherry Creek Park in het zuiden van Florida is geveld door de kou.Beeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden