Lego

Handig om dingen te bouwen die je moeilijk in woorden kunt uitleggen. Dat kan met Lego.

Als ik moeilijke dingen moet uitleggen, wat nogal eens gebeurt aangezien ik meestal schrijf over wiskunde, gebruik ik vaak metaforen. Ik ben dan ook nogal enthousiast als ik ontdek dat Lego een set blokjes ontwikkelde om metaforen te bouwen: Build to Express. Wetenschapsjournalist Govert Schilling zette jaren geleden een trend toen hij bij Pauw & Witteman iets ingewikkelds over dna uitlegde met een doosje Duplo. Vorig jaar bouwde natuurkundige Leo Kouwenhoven van blokjes een soort supergeleider om uit te leggen hoe zijn lab een Majoranadeeltje had gemaakt.


Ik heb zelf nog nooit iets uitgelegd met Lego, maar misschien komt dat doordat ik de juiste steentjes niet heb. Dus zodra ik las over de Build to Express-set, bestelde ik die onmiddellijk. Toen ik de doos ontving, raakte ik een beetje overweldigd. Er zaten weinig gewone steentjes in, wel veel losse kleine dingen. Een loep, een boompje, een doorzichtige blauw bal, een skelet, een mannetje met een helm, duikflessen, een net en verschillende soorten wielen. En dat was nog maar mijn eerste greep uit de tweehonderd stukjes.


Ik wist niet goed wat ik moest bouwen en ik blijk niet de enige die dat lastig vindt. Toen ik de set meenam naar de krant om op de foto te zetten, weet de fotografe ook niet zo goed wat ze me al die verschillende voorwerpen moet. Toch lukte het haar om haar gevoel duidelijk te maken in de bijgevoegde foto.


Gelukkig kreeg ik van de leverancier ook een dvd met instructies voor leraren die de set willen gebruiken in de klas. Die staat vol met praktische opdrachten voor kinderen. Laat ze bouwen hoe ze in het echt het begrip tijd tegenkomen. Of hoe een goede vriend eruit ziet. Of welke kenmerken de hoofdpersoon uit hun lievelingsboek heeft.


Nu snap ik hoe de doos is bedoeld. Ik begrijp ook waarom leraren enthousiast zijn over de set. Er zijn geen foute antwoorden. Prachtig zijn de voorbeeldkaarten (helaas alleen nog in het Engels) met opdrachten per leeftijdsgroep en schoolvak. Op één ervan leest de docent eerst een gedicht voor in de klas. Daarna moeten de leerlingen bouwen wat zij voelen bij het gedicht. Daarna bouwen ze iets uit hun eigen leven waaraan ze moesten denken bij het gedicht. Tenslotte bouwen ze wat volgens hen het belangrijkste aspect is van het gedicht. Als test herlees ik Het huwelijk van Elsschot (altijd een goed idee) en bouw ik woeste dromen en weemoedigheid.


Zomaar iets bouwen is er niet bij met deze set. Maar als je iets moeilijks in je hoofd hebt, dan blijken er inderdaad de juiste stukjes in de doos te zitten. Eens kijken wie de eerste is die hem meeneemt naar Pauw & Witteman.


Credit: Lego Build to Express. Prijs euro 50. shop.heutink.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden