Legionella in 78 Utrechtse woningen

In 78 woningen in de Utrechtse Rivierenwijk is de legionella-bacterie aangetroffen. Het drinkwater van 173 huizen was onderzocht nadat bij een steekproef legionella was aangetroffen....

Van onze verslaggever Michiel de Hoog

Het drinkwater van 207 woningen in en om de Amstelstraat is al jaren niet meer koud. In april ging woningcorporatie Bo-Ex op onderzoek uit nadat bewoners een petitie hadden ingeleverd.

Twee weken geleden bleek dat het water warmer was dan 25 graden en dat in drie huizen legionella zat. Daarop werd besloten alle huizen te controleren.

In de 95 andere woningen die waterbedrijf Hydron onderzocht, is geen legionella gevonden. Bewoners van de overige huizen waren met vakantie.

De directeur van Bo-Ex, Johan Klinkenberg, bood tijdens een informatiebijeenkomst gisteravond de bewoners een vergoeding van twee maanden huur aan. ‘Ik vind een tegemoetkoming op zijn plek.’

De oorzaak van de opwarming van het water is nog steeds niet duidelijk. Zeker is dat de ruimte onder de woningen waardoor de waterleiding loopt, vol is gelopen met warm water. Dit water werd opgewarmd door de buizen van de stadsverwarming, die ook onder de woningen liepen, en verwarmden zodoende de waterleiding. Energiebedrijf Eneco en Bo-Ex laten uitzoeken wie wat te verwijten valt.

Het water onder de Utrechtse woningen is de afgelopen week weggezogen. De verwachting was dat het de watertemperatuur zou dalen, maar dat is tot nu toe niet het geval. Waterbedrijf Hydron heeft nu besloten de ruimten onder de huizen met koud water te gaan spoelen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden