Legionella-bacterie nu ook in potgrond

Legionella-bacteriën die longontsteking veroorzaken, komen niet alleen voor in oppervlaktewater en drink-, douche- en badwater, maar ook in bijvoorbeeld potgrond....

Onderzoekers van de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) in Atlanta melden in hun weekrapport van 1 september drie recente gevallen van longontsteking door Legionella longbeachae, waarvan één met dodelijke afloop.

In het laatste geval kon de oorzaak van de besmetting niet worden vastgesteld - het huis van de overledene was al ontruimd voordat de doodsoorzaak bekend werd. Maar in beide andere gevallen werd vastgesteld dat de getroffen vrouwen - plantenliefhebbers - in aanraking waren geweest met potgrond waaruit nog Legionella longbeachae kon worden gekweekt.

Infecties met deze legionella-soort zijn betrekkelijk zeldzaam; in de VS registreerden de CDC het afgelopen decennium 37 gevallen. De recente gevallen zijn de eerste in de VS waarin contact met potgrond als besmettingsroute werd aangetoond. In Europa lijkt de L. longbeachae-bacterie niet in potgrond voor te komen (negentien onderzochte grondmonsters waren negatief). In Australië en Japan daarentegen wel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden