Legertop wil aanschaf duur rupsvoertuig

De Koninklijke Landmacht wil niet dat de oude YPR-pantserwagens worden vervangen door lichte wielvoertuigen die vooral geschikt zijn voor vredesmissies....

De landmacht zal staatssecretaris Van Hoof van Defensie binnenkort adviseren een flink deel van de YPR's en de M577-commandowagens te vervangen door rupsvoertuigen die zes miljoen gulden per stuk kosten. De wielversie is de helft goedkoper. Het ministerie van Defensie bevestigt de voorkeur van de legertop.

De landmachttop meent dat het Nederlandse leger, ondanks de toename van het aantal vredesmissies, tot ver in de volgende eeuw voorbereid moet zijn op militaire operaties in het 'hogere geweldsspectrum'. De pantserinfanterie zal dan moeten beschikken over voertuigen om infanteristen, in het voetspoor van de Leopard-tanks, snel en beschermd te verplaatsen. Voor deze moeilijke taak zou een rupspantserwagen de beste keuze zijn.

De vraag of de 1340 nieuwe pantserwagens van het leger een wiel- of rupsonderstel moeten krijgen, speelt al sinds 1997 toen Defensie de vervanging bekendmaakte van de YPR's. Deze zijn al sinds 1979 in dienst. De modernisering gebeurt in fasen. In de eerste fase worden 800 pantserwagens gekocht voor de parate eenheden ter waarde van 3,5 miljard gulden. Defensie heeft al besloten dat 210 pantserwagens in deze fase wielvoertuigen moeten zijn, onder andere omdat ze beter geschikt zijn voor crisisbeheersing in het buitenland.

Zo zijn ze beter inzetbaar op wegen en ook komen ze minder dreigend over. Nederland overweegt een Europese wielpantserwagen te kopen die door Engeland, Duitsland en Frankrijk wordt ontwikkeld. Of de resterende pantserwagens ook wielvoertuigen moeten worden, was nog onderwerp van studie. De landmacht zal in de komende weken met een 'behoeftestelling' komen.

Daarna moet Van Hoof de knoop doorhakken. Van Hoof heeft de Tweede Kamer in mei toegezegd dat begin volgend jaar het parlement zal worden ingelicht over de keuze. De Kamer had toen vragen gesteld over de keuze tussen wiel en rups en de financiële gevolgen.

Volgens een woordvoerder van Defensie is met de voorkeur van de landmacht de keuze voor een rupsvoertuig niet definitief. 'Het verleden heeft geleerd, onder andere bij de aankoop van de Apache-helikopter, dat ook andere zaken een rol spelen zoals de kosten en compensatieorders.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden