Legertop steunt aanblijven Mubarak

AMSTERDAM - De Egyptische strijdkrachten hebben vrijdag de plannen van president Hosni Mubarak ondersteund. Zodra de situatie zich heeft genormaliseerd, wordt de noodtoestand ingetrokken. Die is al van kracht sinds Mubarak in het najaar van 1981 aan de macht kwam. Betogers in Caïro reageerden boos op het standpunt van de legertop.

ANP
null Beeld reuters
Beeld reuters

De raad van bevelhebbers van de Egyptische strijdkrachten heeft in een verklaring aangekondigd dat hij garant staat voor de hervormingen die Mubarak op de valreep wil doorvoeren. Het leger belooft erop toe te zien dat er vrije en eerlijke verkiezingen komen in september, wanneer de ambtstermijn van Mubarak afloopt.

Stakingen
Het is vrijdag de achttiende dag van grote betogingen tegen Mubaraks bewind, terwijl stakingen zijn uitgebroken die de economie dreigen stil te leggen. Het leger, het machtigste instituut dat ook een groot deel van de economie in Egypte beheerst en exploiteert, heeft zich nu duidelijk uitgesproken voor het plan van Mubarak. Donderdag leek het leger een andere koers te gaan varen, toen het liet weten dat alle eisen van de betogers zouden worden ingewilligd.

De voornaamste eis van de demonstranten in Egypte is dat Mubarak onmiddellijk opstapt. Ze krijgen naar het zich laat aanzien daar steeds meer steun voor, ook binnen de staatsmedia en in het zakenleven. Er zijn naar verluidt krantenadvertenties verschenen waarmee grote ondernemingen zich distantiëren van het regeringsbeleid.

Donderdagavond leek de 82-jarige Mubarak het veld te ruimen, maar dat bleek, tot grote teleurstelling van talrijke betogers in het land, niet het geval.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden