Legertop Israël maakt bezwaar tegen akkoord

De Israëlische legertop heeft ernstige bezwaren tegen het deelakkoord over uitbreiding van de Palestijnse autonomie op de westelijke Jordaanoever. Volgens Israëlische kranten hebben de generaals premier Rabin vrijdag op een besloten ontmoeting gewaarschuwd voor 'reusachtige problemen' bij de bescherming van joodse kolonisten....

Reuter, AFP

JERUZALEM

De nederzettingenkwestie vormt het grootste obstakel bij de autonomie-onderhandelingen tussen Israël en de PLO. De kolonistenbeweging voert een keiharde campagne tegen de overdracht van de Westoever aan de PLO, waarbij zondag voor het eerst een Palestijn is gedood.

Volgens ooggetuigen openden kolonisten uit de nederzetting Beit El het vuur op een groepje van twintig Palestijnen die hen poogden te verjagen van een heuvel bij Dura al-Qara, een dorpje ten noorden van Jeruzalem. De Palestijnen zouden hebben geprobeerd het protest-kamp te verwoesten, en daarbij een Israëlische vlag en een Torah hebben verbrand. Een kolonistenleider sprak tegen dat een Palestijn werd gedood. Het leger, dat niet in de buurt was, heeft een onderzoek beloofd.

De woordvoerder van PLO-leider Arafat zei met spanning te wachten op de Israëlische reactie op de 'daden van deze kolonisten'. 'Israël moet hun activiteiten intomen', zo zei hij. 'Ze zijn een tijdbom.'

Premier Rabin weigert over de nederzettingen te onderhandelen vóór de tweede fase van het autonomie-overleg volgend jaar intreedt.

Volgens de Israëlische krant Haaretz heeft de opperbevelhebber, generaal Amnon Shahak, Rabin voorgehouden dat het leger niet in staat is de veiligheid van de 130 duizend Israëli's in de nederzettingen te waarborgen, wanneer het de grote steden en de 420 dorpen gefaseerd gaat ontruimen. De bestuursoverdracht aan de Palestijnen, die niet later dan juli 1997 moet zijn voltooid, dient nog dit jaar aan te vangen.

Opperbevelhebber Shahak zou de premier erop hebben gewezen dat bij uitvoering van het akkoord tal van nederzettingen geïsoleerd zullen raken. De stem van het Israëlische leger in het kabinet, minister van Binnenlandse Zaken en oud-opperbevelhebber Barak, sloot zich op de radio bij Shahak aan.

Volgens Barak heeft Israël ingestemd met een te krap tijdschema voor de aftocht van de Westoever. 'Ik denk dat het tijdschema van anderhalf jaar de onderhandelingen over de permanente regeling moeilijker maakt', aldus Barak.

De Israëlische regering keurde het deelakkoord zondag goed. Minister van Milieu Sarid toonde zich tevreden over het akkoord, dat in zijn uiteindelijke versie niet eerder dan in september kan worden gesloten. 'Het voordeel van dit document is dat het bevestigt dat het leeuwedeel van de Westoever in Israëlische handen blijft, terwijl tegelijk alle opties voor de onderhandelingen over een permanente regeling open blijven', aldus Sarid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden