Legertop fel tegen forse bezuiniging

De bevelhebbers van de krijgsmachtdelen verzetten zich met hand en tand tegen ingrijpende bezuinigingen. Voorgestelde maatregelen worden afgewezen. Elke maatregel kost vele honderden banen....

De militairen en de politieke top van het ministerie van Defensie gingen maandag na urenlang overleg onverrichter zake uiteen. Minister Kamp en zijn staatssecretaris Van der Knaap, die over het materieelbeleid gaat, willen niettemin nog deze maand beslissen hoe ze de komende vier jaar voor ongeveer 850 miljoen euro gaan bezuinigen.

Het streven om de 'operationele capaciteit' van de krijgsmacht te handhaven, blijkt onhaalbaar. Complete eenheden van de krijgsmacht, zoals de groep maritieme patrouillevliegtuigen (tien toestellen), dreigen in de bezuinigingswoede te verdwijnen.

Het overleg van gisteren was volgens ingewijden bedoeld om 'keuzes te maken'. In militaire kringen werd zelfs gevreesd voor een 'bijltjesdag'. Er kon echter geen overeenstemming worden bereikt. Veel aandacht gaat naar de marine. De bevelhebbers van de landmacht en, in mindere mate, de luchtmacht hebben erop gewezen dat zij de afgelopen jaren het leeuwendeel van militaire operaties in den vreemde voor hun rekening hebben genomen. Ook beroepen ze zich op het NAVO-standpunt dat de marine als eerste in aanmerking komt voor bezuinigingen, indien die onvermijdelijk zijn.

De bezuinigingen komen bovenop de eerder aangekondigde maatregelen die vooral de 'Haagse bureaucratie' van marine, landmacht en luchtmacht treffen. De staven van de drie krijgsmachtdelen worden de komende jaren drastisch ingekrompen. Een operatie die volgens oud-bevelhebber Van Baal van de landmacht doorwerkt 'tot in de haarvaten van onze organisatie'. Van Baal, topadviseur van het ministerie sinds hij als landmachtchef ontslag moest nemen na het Srebrenica-rapport van het NIOD, schrijft in een interne notitie: 'De te nemen personeelsmaatregelen zijn impopulair maar niettemin ''thuis uit te leggen''.'

In die notitie gaat Van Baal er echter nog van uit dat 'een snelle begeleiding of een zorgvuldige afvloeiing' niet tot gedwongen ontslagen hoeven te leiden. Met de maatregelen die momenteel in discussie zijn, is dat uitgangspunt onhoudbaar. Het verlies aan arbeidsplaatsen, tot dusverre geraamd op 4800, zal ver worden overschreden.

Van Baal pleit, gezien de rivaliteit binnen de krijgsmacht, voor een 'andere cultuur': 'Willen samenwerken, willen leren van elkaar, elkaars kwaliteiten respecteren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden