Legerleiding Australië: ‘Nog 10 jaar in Afghanistan’

Afghanistan heeft mogelijk nog eens tien jaar buitenlandse militaire steun nodig. Dat heeft de Australische legerleider Angus Houston woensdag gezegd op een persconferentie over de terugkeer van een eenheid commando's uit de zuidelijke provincie Uruzgan....

ANP

‘Ik denk dat niemand schat dat de klus in een jaar of twee geklaard is’, aldus de legercommandant. ‘Een orde van grootte van tien jaar’, noemde hij realistischer.

Volgens Houston moet er moet er meer moeite gedaan worden om de bevolking in het zuiden hoop te geven bij de wederopbouw in het noorden en oosten van het land. Daar ondervinden NAVO-manschappen, onder wie meer dan duizend Nederlandse militairen, zware tegenstand van rebellen. Al worden er volgens Houston ook successen geboekt.

Australië brengt zijn bijna tweehonderd man tellende speciale troepen komende maand terug uit Uruzgan, waar circa 1200 Nederlandse militairen zijn gestationeerd. De Australiërs hebben er een jaar gediend en waren volgens de commandant van de elite-eenheid geregeld betrokken bij zware gevechten. Generaal-majoor Mike Hindmarsh vergeleek de jacht op leiders van de opstandige Taliban met ‘het met een stok porren in een mierenhoop’.

De commando's waren tijdens heimelijke missies soms weken achtereen actief in de door vijandige strijdgroepen beheerste bergen van Uruzgan. Australië houdt nog circa vijfhonderd militairen in Afghanistan. Onder hen zijn soldaten die naast Nederlandse militairen in Uruzgan hulpprojecten uitvoeren.

De Verenigde Staten vielen Afghanistan kort na de aanslagen van 11/9 binnen en verjoegen het streng islamitische Taliban-regime in een paar maanden tijd.

Sinds dit voorjaar zijn de opstandelingen in het zuiden echter aan een opmerkelijke opmars bezig. In provincies als Kandahar, Helmand en Uruzgan is de NAVO-stabilisatiemacht ISAF daarom nauwelijks in staat de geplande wederopbouwprojecten uit te voeren. Geweld heeft sinds januari aan meer dan 2000 mensen het leven gekost.

Gisteren kwamen nog 20 mensen om bij aanslagen in Helmand en Kabul onder wie een kind en een Italiaanse ISAF-militair.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden