Legerleider VS noemt vijf opties voor Syrië: van trainen tot luchtaanvallen

De hoogste militair van de Verenigde staten, generaal Martin Dempsey, heeft de kosten en de risico's van de verschillende militaire opties in Syrië uiteenzet. In een brief aan de Senaat noemt Dempsey, hoofd van de gezamenlijke stafchefs, vijf mogelijke manieren om in te grijpen, waaronder beperkte luchtaanvallen en het instellen van een no-fly zone.

Generaal Martin Dempsey Beeld ap

De kosten variëren, maar de goedkoopste optie (het trainen en assisteren van de oppositie) begint met 500 miljoen dollar (380 miljoen euro) per jaar. Alle andere opties zouden grofweg neerkomen op een miljard dollar (760.000.000 euro) per maand.

Veel militairen zouden sceptisch zijn over directe interventie. In de brief benadrukt Dempsey dat sommige opties niet mogelijk zijn zonder 'onze veiligheid in andere gebieden te compromitteren'. Daarnaast zou elke manier van ingrijpen het moeilijk maken om verdere inmenging in het conflict te vermijden. 'Zodra we actie ondernemen, moeten we bereid zijn om ook volgende stappen te nemen', aldus de generaal.

 
De beslissing om in te grijpen is geen gemakkelijke om te nemen. Het is niets minder dan een oorlogshandeling.

De vijf opties die Dempsey noemt zijn:

- Trainen, adviseren en assisteren van de oppositie: het gaat hierbij om training in het gebruik van wapens en tactische planning. Dit moet gebeuren in buurlanden van Syrië en zou in elk geval 500 miljoen dollar per jaar kosten.

- Beperkte luchtaanvallen uitvoeren: het gaat om doelwitten zoals luchtverdedigingssystemen die het Syrische regime in staat stelt militaire operaties uit te voeren. Dit kost 'miljarden'.

- Een no-fly zone instellen: met geweld voorkomen dat het Syrische leger bombardementen vanuit de lucht kan uitvoeren en zichzelf via de lucht kan bevoorraden. Dit kan 'miljarden per maand' kosten.

- Bufferzones binnen Syrië instellen: zones langs en over de grenzen beveiligen, zodat rebellen er kunnen trainen en humanitaire hulp kan worden verleend. Hiervoor is een beperkte no-fly zone nodig en duizenden Amerikaanse militairen op de grond. Dit kan meer dan een miljard dollar per maand kosten.

- Het voorkomen van de inzet van chemische wapens: het vernietigen van delen van de grote voorraad die het regime heeft, en voorkomen dat het verplaatst kan worden. Ook hiervoor is een no-fly zone nodig, evenals militairen op de grond. De kosten zijn vermoedelijk meer dan een miljard dollar per maand.

Oorlogshandeling
De beslissing om in te grijpen is geen gemakkelijke om te nemen', schrijft Dempsey. 'Het is niets minder dan een oorlogshandeling.'

Tot nu toe heeft de regering van Barack Obama elke manier van militair ingrijpen in Syrië van de hand gewezen, maar de CIA mag nu in Jordanië wel beginnen met het trainen van Syrische rebellen. Ze krijgen al 'niet-dodelijke' militaire middelen zoals medicijnen en verrekijkers. Verder wordt er humanitaire hulp verleend en krijgen de buurlanden van Syrië hulp bij het bewaren van de veiligheid.

Dempsey roept de oorlog in Irak in herinnering en merkt op dat het militaire apparaat heeft geleerd dat er moet worden geanticipeerd op ongewenste consequenties. 'Het is niet genoeg om alleen de balans van de militaire macht te veranderen zonder zorgvuldig af te wegen wat nodig is om een functionerende staat te behouden.'

Dempsey waarschuwt voor grote risico's. 'Als het regime instort zonder dat er een geloofwaardige oppositie klaarstaat, kunnen we ongewild extremisten aan de macht helpen of de chemische wapens die we juist veilig willen stellen, in verkeerde handen helpen.'

Syrische rebellen lopen naar hun posities in de buurt van Aleppo. Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.