Legerleider Egypte roept op tot demonstraties

AMSTERDAM - De Egyptische legerleider Abdel Fattah Al-Sisi heeft opgeroepen tot massale demonstraties komende vrijdag. 'Ik verzoek alle Egyptenaren de straat op te gaan om mij een mandaat te geven om mogelijk geweld en terrorisme te bestrijden', aldus de legerleider annex minister van Defensie.

Zijn oproep wordt gezien als een directe aanval op de Moslimbroeders die doorgaan met protesteren tegen het afzetten van hun voorman Morsi als president, eerder deze maand. Na de toespraak van Al-Sisi vaardigde het openbaar ministerie arrestatiebevelen uit tegen negen voormannen van de islamisten, onder wie de leider Mohamed Badie.

'Al-Sissi kondigt hiermee een burgeroorlog aan', aldus een van hen, Mohamed El-Beltagy. Hij duidde de legerleider aan als het brein achter de staatsgreep. 'Het beeld is duidelijk. Hij was degene die de mensenmassa's op de been bracht op 30 juni om steun te krijgen voor de militaire coup en hij is nu weer degene die komende vrijdag mensenmassa's op de been wil brengen.'

DeMoslimbroederschap vreest dat Al-Sisi het leger wil inzetten om alle protest tegen Morsi's verdwijnen van het politieke toneel de kop in te drukken. De oproep van de generaal wordt gezien als 'een verzoek aan het volk om moord toe te staan', aldus een woordvoerder. Het broederschap is niet van plan te wijken. 'Uw bedreiging zal miljoenen mensen er niet van weerhouden om bijeen te komen', aldus een andere voorman, Essam El-Erian.

De oproep van de hoogste militair kreeg wel bijval van Tamarod, de protestbeweging die de val van oud-dictator Mubarak heeft bewerkstelligd. Een nieuwe confrontatie tussen voorstanders en tegenstanders van de afgezette president Morsi, die sinds zijn val op een onbekende locatie door het leger wordt vastgehouden, is daarmee voor komende vrijdag in de maak.

De interventie van Al-Sisi is opmerkelijk, omdat het leger er op hamert zich afzijdig te houden van het politieke proces. Na het ten val brengen van Morsi werd een interim-regering onder aanvoering van premier Mansour geïnstalleerd om het leger weer op de achtergrond te laten plaatsnemen. De oproep van Al-Sissi doorkruist die strategie en maakt in de ogen van veel waarnemers duidelijk waar in Egypte de werkelijke macht ligt.

Dat de generaal tot zijn interventie besloot, wordt in verband gebracht met de verdeeldheid van de interim-regering . Nobelprijswinnaar Mohamed ElBaradei, die tot de regering-Mansour is toegetreden, noemt 'nationale verzoening gebaseerd op acceptatie van de ander onze enige optie'. Maar andere ministers tonen zich juist voorstanders van een harde lijn tegenover de Moslimbroederschap. Al-Sisi heeft daar nu ook nadrukkelijk voor gekozen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden