Legerchef Papoea-Nieuw-Guinea ontslagen

De regering van Papoea-Nieuw-Guinea heeft de opperbevelhebber van het leger ontslagen. Brigadegeneraal Singirok had politie en leger opgeroepen om samenwerking met door de regering ingeschakelde huurlingen te weigeren....

AP; REUTER; AFP

AP, Reuter, AFP

PORT MORESBY

Singirok had naar aanleiding van die actie bij gouverneur-generaal Korowi geëist dat hij premier Julius Chan zou ontslaan. Chan had van het hoofd van de strijdkrachten 48 uur de tijd gekregen om af te treden, samen met de vice-premier en de minister van Defensie. Singirok zou hiervoor de steun hebben van de politie, maar die bleek zich toch achter de premier te scharen.

De regering heeft tientallen huurlingen geworven die het regeringsleger moeten trainen en helpen in hun strijd tegen de afscheidingsbeweging op Bougainville. Dat eiland is wegens zijn rijkdom aan grondstoffen - onder meer koper - van groot belang voor Papoe-Nieuw-Guinea. Sinds 1988 zijn er meer dan duizend mensen bij gevechten op het eiland omgekomen. Nog eens zoveel slachtoffers zouden volgens hulporganisaties zijn gevallen omdat door een blokkade van de regering geen aanvoer van voedsel en medicijnen meer mogelijk is.

Het inzetten van de huurlingen, Britse en Zuid-Afrikaanse oud-militairen, heeft Papoe-Nieuw-Guinea ernstige kritiek opgeleverd. De stap van premier Chan zou in strijd zijn met de grondwet. De Wereldbank en andere hulporganisaties hebben gedreigd hun financiële steun aan het land te bevriezen. Ook Australië, de grootste donor van Papoe-Nieuw-Guinea, heeft daarmee gedreigd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden