Leger Zuid-Soedan dringt rebellen terug

De opstandelingen tegen het bewind van president Salva Kiir in Zuid-Soedan verliezen terrein. Eind vorige week heroverden regeringstroepen Bentiu, de hoofdstad van de olierijke provincie Unity. De volgende slag zal gaan om Bor, een stad in het midden van het land, die in handen is van de vroegere vice-president, Riek Machar.

NAIROBI - Een delegatie van de Afrikaanse Unie reisde dit weekeinde naar Zuid-Soedan in een poging om Machar, die half december zijn gewapende rebellie tegen Kiir begon, tot een staakt-het-vuren te bewegen. Machar wil dat daarvoor elf van zijn eerder gearresteerde bondgenoten worden vrijgelaten, iets dat president Kiir nog steeds weigert. 'We zijn optimistisch dat we een overeenkomst tot het staken van vijandelijkheden zullen tekenen zodra de gedelegeerden terug zijn van hun missie', zei Michel Makuei, de Zuid-Soedanese minister van Informatie die voor de onderhandelingen in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba verblijft. Van Machars zijde kwam geen commentaar.


De herovering van Bentiu is voor de regering-Kiir van grote betekenis, omdat deze stad een belangrijke rol speelt in de Zuid-Soedanese olieindustrie, die meer dan 90 procent van 's lands inkomsten voor haar rekening neemt. Riek Machar sprak van een tactische terugtocht uit de stad, bedoeld om 'straatgevechten te voorkomen en burgerlevens te redden'.


Een aantal olievelden in Unity zou echter nog steeds in handen zijn van de opstandelingen. De afgelopen weken is de olieproductie, die normaal zo'n 250 duizend vaten per dag bedraagt en voor het grootste deel is bestemd voor de markt in China, met zeker twintig procent teruggelopen.


Voor de geplande herovering van Bor, de hoofdstad van de provincie Jonglei en waarschijnlijk de schuilplaats van Riek Machar, is de regering begonnen met het rekruteren van jongeren en het mobiliseren van duizenden nieuwe troepen. Riek Machar gaf eerder aan deze stad, in tegenstelling tot Bentiu, wel te zullen verdedigen. 'We zetten de strijd voort', liet hij weten.


De gevechten van de afgelopen tijd hebben volgens de Verenigde Naties meer dan duizend mensen het leven gekost. De denktank International Crisis Group schat dat mogelijk tienduizend mensen zijn omgekomen. Honderdduizenden burgers zijn op de vlucht geslagen, voor het grootste deel binnen eigen land. Hulpverleners vrezen een humanitaire catastrofe. De strijd in 's werelds jongste land, dat zich in 2011 na tientallen jaren oorlog afscheidde van Soedan, is het gevolg van een diepe politieke en bestuurlijke crisis binnen de regeringspartij SPLM. Maar met de gewapende opstand heeft het conflict ook etnische dimensies gekregen. Salva Kiir is een Dinka en leider van Zuid-Soedans grootste volk, terwijl Riek Machar een Nuer is.


De VN-veiligheidsraad wil dat beide partijen een staakt-het-vuren overeenkomen en vredesbesprekingen beginnen. De Raad sprak zich eind vorige week in een verklaring ook uit tegen 'externe interventie' in het conflict. Daarmee wordt gedoeld op het optreden van buurland Oeganda, dat militairen en gevechtshelikopters naar Zuid-Soedan heeft gestuurd, ter ondersteuning van Salva Kiir.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden