Leger Zuid-Afrika door wapenroof in opspraak

Het Zuid-Afrikaanse leger is in opspraak gekomen door een grote wapenroof, die lijkt te zijn gepleegd door een groepje blanke extremisten....

Van onze correspondent

PRETORIA

De diefstallen vonden plaats bij de parachutistenbrigade, een elite-onderdeel van het leger dat al eerder in opspraak kwam vanwege een hang naar het apartheidsverleden. Uit het magazijn van de eenheid bij Bloemfontein verdwenen enkele weken geleden ruim honderd automatische geweren, een mortier en enkele lichte machinegeweren.

Begin deze week werd bovendien een vrachtauto met ruim 150 duizend patronen gekaapt, die op weg was van Bloemfontein naar Ladybrand. Hierbij werd een chauffeur gedood.

De Zuid-Afrikaanse regering stelde na de wapenroof een zware onderzoekscommissie in, omdat alles erop wees dat de roof door militairen moest zijn uitgevoerd. Volgens Kasrils heeft de ANC-regering sinds 1994 aanwijzingen dat het leger elementen herbergt die de nieuwe zwarte regering willen destabiliseren. Hij toonde zich zeer tevreden over de snelle doorbraak in het onderzoek.

Dat de incidenten gebeurden bij de parabrigade van Bloemfontein komt voor insiders niet als een verrassing. De eenheid werd begin vorige maand door minister Joe Modise van Defensie al hard op de vingers getikt omdat ze een herdenking wilde houden van Cassinga-raid, een grote luchtactie tegen guerrilla's van de Namibische bevrijdingbeweging Swapo in Angola in 1978.

Het onderzoek heeft ook een groot gebrek aan discipline bij de parabrigade aan het licht gebracht. Zo is gebleken dat wapentransporten tegen de regels in zonder escorte worden uitgevoerd en dat het gewoon is dat militairen allerlei voertuigen, tot pantserwagens toe, mee naar huis nemen. Vooral zwarte leden van de eenheid maken zich hieraan schuldig. Kasrils kondigde aan dat een aantal militairen voor de krijgsraad zal worden gebracht.

De incidenten komen op het moment dat de leiding van de Zuid-Afrikaanse krijgsmacht voor het eerst in zwarte handen is overgegaan. Opperbevelhebber Meiring werd onlangs gedwongen ontslag te nemen nadat hij president Mandela een totaal verzonnen rapport had gegeven, waarin de militaire inlichtingendienst een coup door ontevreden ANC'ers aankondigde.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden