Leger VS: Jemen steunen met 1,2 miljard

Het Amerikaanse leger wil dat Jemen de komende zes jaar voor 1,2 miljard dollar (917 miljoen euro) aan militair materieel en trainingen ontvangt.

ANP

Volgens The New York Times van donderdag bestaat er binnen het ministerie van Buitenlandse Zaken weerstand tegen het voorstel.

Al Qaida in Jemen wordt door Washington gezien als een belangrijke bedreiging. Een door die beweging getrainde Nigeriaan deed vorig jaar op eerste kerstdag een mislukte poging een Amerikaanse vliegtuig boven Detroit op te blazen.

Automatische wapens

Het leger wil naast personele ondersteuning automatische wapens, patrouilleboten, vliegtuigen en helikopters aan Sanaa leveren. Volgens een militaire functionaris is de hulp tot dusver veel te fragmentarisch geweest. Sinds de mislukte aanslag is de militaire steun al flink opgevoerd. Was dat in 2006 nog 5 miljoen dollar (3,8 miljoen euro tegen de huidige koers), dit jaar loopt dat op tot 155 miljoen dollar (ruim 118 miljoen euro).

Functionarissen binnen Buitenlandse Zaken vrezen onder meer dat president Ali Abdullah Saleh de wapens zou kunnen inzetten tegen zijn opponenten. Zij vrezen ook dat het armste land op het Arabische schiereiland verder zou kunnen destabiliseren. De hulp zou deel uit moeten maken van een breder plan om Jemen te ontwikkelen.

Op dit moment trainen Amerikaanse militairen hun Jemenitische collega's. Ook voert de geheime dienst CIA met onbemande vliegtuigjes aanvallen uit op aanhangers van al-Qaeda. Een Jemenitische functionaris verklaarde recentelijk dat de Amerikanen de omvang en macht van al-Qaeda overdrijven en met hun acties de stabiliteit van het land in gevaar brengen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden